Dr. Radu Ciornei explică ce poți face pentru a igieniza masca după purtare și care este cea mai potrivită pentru a ține la distanță virusul

  • Dr. Radu Ciornei, despre nerespectarea regulilor în vreme de COVID: „Există acest sindrom de saturație psihică. Și, în plus, știti foarte bine că în România când apare o regulă unii își fac un titlu de glorie să nu respecte”
  • Dr. Radu Ciornei, despre purtarea măștii: „Vă recomand tuturor ca măștile voastre să nu devină niște bombe bacteriologice!”
  • Dr. Radu Ciornei, despre tragedia de la Piatra Neamț: ,,Incompetența dublată de inconștiență, și de faptul că managerii de spital sunt numiți politic și aceste funcții sunt niște recompense”
  • Iulian Chifu, despre America după alegeri: ,,Războiul formal este încheiat. Avem deja o concluzie. Am depășit data limită în care se mai puteau adresa solicitări în justiție”

„Ochii pe mine!” cu Vlad Craioveanu. Invitaţi joi seara la Aleph News – Radu Ciornei, doctor în Imunologie, Microbiologie si Genetică Moleculară şi Iulian Chifu, analist de politică externă.

La mai bine de nouă luni de la izbucnirea epidemiei de COVID-19, dr. Radu Ciornei face o radiografie a perioadei care ne-a schimbat existenţa. Care sunt previziunile, care sunt şansele revenirii la o viaţă normală, dar și cât de mult contează apariţia unui vaccin și, implicit, decizia oamenilor de a se vaccina?

Radu Ciornei este și candidat USR-PLUS Suceava la Camera Deputaților, dar și membru al celulei de criză USR, privind epidemia de Coronavirus.

Radu Ciornei, despre valurile epidemiei și necunoscutele virusului: „Deocamdată îi râcâim suprafața!”

Doctorul Radu Ciornei îți spune că, până la al treilea sau al patrulea val, avem de trecut acest al doilea val, extrem de dificil și care a adus un număr mare de infectări. Totodată, medicul imunolog mărturisește că cercetările medicale asupra virusului – ținând cont de toate necunoscutele lui – sunt abia la început.

,,În momentul de față, specialiștii nu pot da un diagnostic dacă vine al patruluea, al cincilea sau al treilea val. Cred că trebuie să trecem toți de valul acesta al doilea care cu siguranța va dura pe tot timpul iernii, pentru că este un virus care ne-a schimbat tuturor viețile. (…) Noutăți există în fiecare zi. Cercetăm, ne uitam după soluții și în primul rând trebuie să înțeleagă oamenii că, deocamdată îi râcâim suprafața. Nu cunoaștem ce face copiilor, ce face femeilor gravide. Se descoperă zi de zi noi modalități de intrare ale virusului.”

Radu Ciornei, despre nerespectarea regulilor: „Există o saturație psihică!”

În ceea ce privește lupta cu Covid-19, dr. Radu Ciornei îți spune că acest lucru este posibil doar prin respectarea măsurilor colective de siguranță. Medicul explică și motivul pentru care, la un anumit moment, oamenii au încetat să mai respecte regulile impuse.

,,De ce nu respectă regulile? Există acest sindrom de saturație, să îi spunem așa. Există o saturație psihică. Cu toate că vedem că, în jurul nostru, mor oameni, cred că fiecare dintre noi știe că anumite persoane au fost grav bolnave. Nu prea ne mai vine să credem că este o boală atât de gravă. Cred că lucrul acesta este unul din principalii factori care ne-au dus la nerespectarea regulilor. Și, în plus, știti foarte bine că în România când apare o regulă unii își fac un titlu de glorie să nu respecte.”

Despre vaccinare și reticența românului de a face acest pas, invitatul lui Vlad Craioveanu este de părere că nu vom reuși să atingem imunitatea suedeză de turmă.

,,Românii cred că se vor vaccina într-un număr mare, dar nu atât de mare încât să atingem acea imunitate de 70%.”

Dr. Radu Ciornei: ,,Vă recomand tuturor ca măștile voastre să nu devină niște bombe bacteriologice”

Dr. Radu Ciornei îți spune care este masca potrivită pentru a ține la distanță infecția cu SARS- CoV-2, dar și ce poți face pentru a o o igieniza după purtare.

,,Maștile sunt de mai multe tipuri. Unele sunt măști chirurgicale, altele sunt măști N95, FFP2, FFP3, care lasă doar un procent foarte mic din particule să treacă. Ideal este să avem o mască cu un filtru cât mai fin, pentru a reține cât mai mult din acești aerosoli. Văd tot timpul oameni care scot masca din buzunar, din poșetă, din tot felul de locuri, iar masca, dacă este purtată de un om infectat, dacă este pusă pe masă, dacă atinge tot felul de obiecte, de suprafețe, poate deveni infectantă.”

„Măștile de unică folosință, după ce le-am purtat trei-patru ore, trebuie aruncate. Restul, pot fi dezinfectate cu ultraviolete. Cele de cârpă, care sunt purtate mai mult de fashion, pot fi dezinfectate prin încălzire. Dacă le spălăm și le călcăm, virușii sunt niște microorganisme slabe, nu rezistă la 60%, deci spălare cu apă fierbinte și călcare omoară virușii. Vă recomand tuturor ca măștile voastre să nu devină niște bombe bacteriologice.”

Radu Ciornei, despre tragedia din spitalul de la Piatra Neamț: ,,Incompetență, dublată de inconștiență”

Radu Ciornei vorbește – atât din perspectiva medicului, cât și a politicianului – despre tragedia de la spitalul Piatra Neamț de săptămâna trecută. Reamintim faptul că zece persoane au murit în urma incendiului de la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Medicul Cătălin Denciu, rănit grav, a fost transferat duminică la un spital din Belgia. El a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secţia cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienţii intubaţi.

,,Eu cred că tragedia de la Piatra Neamț era o tragedie anunțată. La fel ca în cazul Colectiv, este un lanț criminal al incompenței. Avem spitale vechi, avem spitale care au fost construite în anii 1960 și care sunt cosmetizate. În momentul în care faci o secție și nu ai niște specialiști, nu ai un manager competent al spitalului care să spună: “În momentul în care refacem secția de ATI, trebuie să facem refacerea circuitelor electrice conform consumatorilor.”

„Dacă nu s-a făcut așa și s-au pus doar niște prize și s-a mărit capacitatea siguranțelor, un consumator a cedat și s-a întâmplat o nenorocire. Eu cred că incompetența dublată de inconștiență și de faptul că managerii de spital sunt numiți politic și aceste funcții sunt niște recompense…”

Radu Ciornei: ,,Nu avem capacitate de testare potrivită cu numărul de infectări”

Dr. Radu Ciornei susține că, în țara noastră, nu există un institut care să se ocupe de antrenarea persoanelor care vor face testarea. Totodată, acesta susține că în aceste luni, medicii din alte specialități puteau fi antrenați să aibă o specializare duală.

,,Nu avem capacitate de testare potrivită cu numărul de infectări. Nu există un institut, pentru că, după părerea mea, cred că ar fi trebuit să avem un institut care să se ocupe de antrenarea persoanelor care vor face testarea. Nu avem teste și nu avem laboratoare în fiecare spital municipal. Nu există soluții de contingență la nivel național, ca în momentul în care există un focar, să existe o capacitate mobilă, o unitate mobilă care să se ducă și să preia un număr de teste care este peste capacitatea unui județ sau a unui anumit spital.”

„Nu avem oameni instruiți, nu avem medici. Până acum, puteam să mărim această capacitate ATI și nu am făcut-o. Trebuie să cerem, în foarte multe locuri, informații, să aflăm cu câte paturi s-a mărit capacitatea de ATI. Unii spun 100, alții spun 300, alții spun 500, însă nu neapărat capacitatea de paturi ne interesează. Noi nu avem medici.”

„În aceste șase, opt luni, medicii din alte specialități puteau fi antrenați să aibă o specializare duală. De exemplu, cei care sunt chirurgi, puteau să primească un curs, puteau să participe la cursul de trei-șase luni de ATI, pentru a suplini, pentru a face capacitate de suplimentar. Un număr de medici ce pot interveni dacă sistemul este aproape de colaps.”

Radu Ciornei: ,,Este impardonabil să avem tot 30.000 de teste pe zi”

,,Da, vreau să înființăm acest institut de pregătire al oamenilor care vor lucra în testare. Este impardonabil să avem tot 30.000 de teste pe zi. Așa cum am menționat și înainte nu trebuie să existe niciun spital municipal fără un laborator de testare. (…) Noi avem proiectele noastre clasice, eu am câteva proiecte medicale care țin de diagnosticarea diabetului. Proiectul meu de suflet ar fi retragerea imunității parlamentare. Toți suntem egali în fața legii și nu văd de ce un parlamentar să nu răspundă în fața legii.”

Profesorul Iulian Chifu, despre schimbarea președinților

Şi de la virusul care ne-a acaparat existenţa, ajungem în America, acolo unde, la mai bine de două săptămâni de la alegeri, contrar rezultatelor, Donald Trump joacă în continuare rolul preşedintelui.

Profesorul Iulian Chifu îţi spune ce se va alege de America şi unde se va ajunge cu acest război al infinitului pentru şefia Casei Albe. Totodată, invitatul lui Vlad Craioveanu îţi explică şi cum se vede Republica Moldova cu Maia Sandu şi care vor fi primele schimbări după patru ani cu Igor Dodon.

Iulian Chifu: ,,Am depășit data limită în care se mai puteau adresa solicitări în justiție.”

,,Războiul formal este încheiat. Avem deja o concluzie. Există, din punct de vedere tehnic și juridic, un curs. Am depășit, în momentul de față, data limită în care se mai puteau adresa solicitări în justiție. Există o renumărătoare în Georgia, care urmează a se încheia noaptea viitoare, care închide subiectul respectiv. Găsiseră o diferență de 800 de voturi la renumărare, ceea ce, la diferența de 14.000 de voturi, e irelevant. În Statele Unite, pe 20 Ianuarie, la prânz exact, are loc schimbarea de președinți.”

,,America nu poate să fie măreață, retrăgându-se de peste tot din lume. Plus că, acolo unde vii si introduci aseamenea turbulențe, reașezarea necesită costuri, îmi creez niște probleme”, conchide Iulian Chifu.

Iulian Chifu, despre alegerile din Moldova: ,,Am avut votanți noi care au fost mobilizați”

,,Sunt foarte multe voturi noi. Diferența prezenței la vot între cele doua tururi este substanțială. Am avut votanți noi care au fost mobilizați. Avem, în egală măsură, o reașezare a votanților candidaților care au ieșit în primul tur.”

„Este vorba, în primul rând, de Renato Usatti, cel de-al treilea plasat, care avea 17% din voturi și care votanți s-au aliniat foarte echilibrat. O partea a rămas acasă, o parte a votat cu Igor Dodon, dar, cea mai mare parte a votat cu Maia Sandu.”