• Nici exerciţiile regulate nu au compensat în totalitate riscurile asociate cu şederea excesivă.
  • Un studiu australian a sugerat că menţinerea între 9.000 şi 10.500 de paşi pe zi ar putea atenua riscurile de deces prematur.
  • Implicarea în exerciţii cu braţele, chiar şi în cazul persoanelor care nu pot sta în picioare sau merge, poate oferi beneficii pentru sănătate.

Prevalenţa stilurilor de viaţă sedentare datorate progreselor tehnologice a generat îngrijorări cu privire la implicatiile asupra sănătăţii ale şederii prelungite pe scaun, scrie Science Alert.

Un studiu realizat de Universitatea din California, San Diego (UCSD) a monitorizat 5.856 de participante de sex feminin pe o perioadă de zece ani, relevând un risc de deces cu 57% mai mare în rândul celor care stăteau mai mult de 11 ore pe zi, comparativ cu cele care stăteau mai puţin de nouă ore şi jumătate.

Surprinzător, nici exerciţiile regulate nu au compensat în totalitate riscurile asociate cu şederea excesivă pe scaun, conform studiului. Similar, un studiu din 2019 a evidenţiat persistenţa riscurilor pentru sănătate în ciuda nivelurilor crescute de exerciţii. Cu toate acestea, un studiu australian a sugerat că menţinerea între 9.000 şi 10.500 de paşi pe zi ar putea atenua riscurile de deces prematur, chiar şi pentru persoanele cu obiceiuri de şedere prelungite pe scaun.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Diferenţele constatate între studii ar putea fi generate de diferenţele în plasarea monitorului de activitate şi metodele de analiză a datelor. În timp ce studiul UCSD a utilizat monitoare purtate pe şold, studiul australian a folosit monitoare purtate pe încheietura mâinii, ceea ce ar putea duce la estimate variate ale timpului petrecut în şedere. În plus, dependenţa studiului australian de datele de bază ale monitorului ar fi putut identifica incorect starea de stat ca fiind şedere, subestimând astfel durata şederii.

Pentru a aborda problema şederii excesive, ghidurile curente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă limitarea timpului petrecut în şedere şi intercalarea perioadelor de inactivitate cu mişcare.

Strategiile de reducere a şederii includ utilizarea birourilor ajustabile, luarea de pauze în timpul lucrului sau vizionării TV-ului şi utilizarea dispozitivelor inteligente pentru monitorizarea duratei de şedere.

În plus, cercetările sugerează că implicarea în exerciţii cu braţele, chiar şi în cazul persoanelor care nu pot sta în picioare sau merge, poate oferi beneficii pentru sănătate prin minimizarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Citește și