• Specialiștii spun că această grăsime 100% naturală, ar trebui să fie inclusă în meniu, mai ales dacă o persoană are boli grave.
  • Oamenii de știință încearcă de mult timp să afle dacă este benefic sau nu pentru oameni să consume această grăsime animală.
  • Untura este considerată unul dintre cele mai vechi produse – este menționată în documentele antice.

Specialiștii spun că această grăsime 100% naturală, ar trebui să fie inclusă în meniu, mai ales dacă o persoană are boli grave. Oamenii de știință încearcă de mult timp să afle dacă este benefic sau nu pentru oameni să consume această grăsime animală.

Ce conține slănina? Grăsime – da. Dar toată această grăsime este formată din trigliceride – acizi grași saturați: linoleic, linolenic, arahidonic etc. Este, de asemenea, bogată în vitamine: de la A și D, la caroten și retinol, precum și în micro și macroelemente – conține fier, calciu, magneziu și multe altele.

Dar, în același timp, este un aliment bogat în calorii: de la 500 la 800 kcal la 100 de grame, în funcție de prelucrarea produsului. Cu toate acestea, consumul a mai mult de 100 de grame de grăsimi pure la un moment dat este o necesitate.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Untura este considerată unul dintre cele mai vechi produse – este menționată în documentele antice. Oamenii de știință cred că încă din perioada neolitică, în urmă cu 15.000 de ani, oamenii mâncau grăsime de porc. Din punct de vedere documentar, istoria unturii de porc a început în China în urmă cu aproximativ 8 mii de ani.

Beneficii sau prejudicii?

În ultimii ani, dieteticienii și nutriționiștii au reabilitat din ce în ce mai mult untura. Se știe acum că acesta conține multe lipoproteine de înaltă densitate, adică colesterol bun”, că este mai benefic să prăjești cu ea decât cu ulei vegetal, deoarece se eliberează mai puține substanțe cancerigene – acest lucru a fost demonstrat de oamenii de știință de la Universitatea britanică De Montfort. Este bogată în seleniu, care este deficitar la majoritatea oamenilor, precum și în vitamina D.

Poate untura să vindece bolile?

Potrivit endocrinologilor, dacă îți place atât de mult untura, ai putea mânca, dar să nu crezi că este un panaceu și un elixir al vieții veșnice. Nu uita, este 100% grăsime. Medicii nu neagă faptul că există beneficii din grăsimi. Dar, în multe privințe, acestea sunt exagerate.

Iată patru exemple:

Untura conține mulți acizi grași și vitamine diferite

Este un fapt – există o mulțime de acizi, saturați și nesaturați. Inclusiv Omega-6. Dar ele promovează inflamația în organism și nu trebuie confundate cu Omega-3, care o suprimă. În ceea ce privește vitaminele liposolubile A, E și D, cel mai bine este să le obțineți din alte alimente sau suplimente.

Hrană hedonistă

De fapt, untura este utilă pentru persoanele care fac muncă fizică grea, fac drumeții pe distanțe lungi etc. Pentru toți ceilalți, este un aliment hedonist. Și, cu siguranță, nu este un leac pentru boli.

Untura conține acid arahidonic

Acest fapt nu poate fi infirmat și nici beneficiile acidului. Menține inflamația, de care organismul are nevoie în limite rezonabile pentru recuperare – un paradox aparent. Dar medicii ne reamintesc că organismul nostru produce doar acid arahidonic. Nu non-stop, ci atunci când este nevoie. Tocmai de aceea are nevoie de Omega-6, care este foarte abundent în viața noastră – de exemplu, în uleiul vegetal.

Secreția biliară

Secreția biliară este stimulată de orice grăsime conținută în alimente. Dar, dacă o forțezi să secrete în prealabil, pe stomacul gol, s-ar putea să ai un reflux neplăcut.