• Cercetătorii de la Universitatea Federală din São Paulo din Brazilia au descoperit dovezi solide că antrenamentul de rezistență ar putea avea consecințe semnificative asupra creierului pacienților cu demență.
  • Activitatea fizică poate inversa alterările neuropatologice care cauzează simptomele clinice ale bolii Alzheimer.
  • Antrenamentul fizic crește masa și forța musculară, stimulează densitatea osoasă și ajută la menținerea echilibrului.

Exercițiile fizice pentru mușchi ar putea ajuta la întârzierea apariției simptomelor bolii Alzheimer, au dezvăluit cercetătorii. Cercetătorii de la Universitatea Federală din São Paulo din Brazilia au descoperit dovezi solide că antrenamentul de rezistență – în care mușchii sunt supuși la o greutate sau la o forță – ar putea avea consecințe semnificative asupra creierului pacienților cu demență, informează Science Alert.

Acest lucru confirmă faptul că activitatea fizică poate inversa alterările neuropatologice care cauzează simptomele clinice ale bolii”, spune neurologul Henrique Correia Campos, de la Universitatea Federală din São Paulo.

Șoarecii cu o mutație genetică care determină acumularea de plăci beta-amiloide în creier – așa cum se observă la persoanele cu Alzheimer – au fost supuși unui program de exerciții de rezistență de patru săptămâni, cu scări și greutăți, înainte de a fi comparați cu șoarecii fără mutație. Nu numai că acumularea de plăci a fost redusă după exercițiile fizice, dar nivelurile hormonului corticosteron din plasma șoarecilor care s-au antrenat cu greutăți au fost similare cu nivelurile plasmatice ale șoarecilor din grupul de control. Corticosteronul echivalează cu cortizolul la oameni, care este produs atunci când organismul este supus stresului și care a fost asociat anterior cu Alzheimer.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Antrenamentele de rezistență ajută la prevenirea bolii Alzheimer

Deoarece boala Alzheimer și alte forme de demență pot produce rătăcire și neliniște la șoareci, echipa a testat, de asemenea, șoarecii cu plăci beta-amiloide pentru anxietate. În acest caz, antrenamentul de rezistență a părut să fie de ajutor.

Am observat, de asemenea, comportamentul animalelor pentru a evalua anxietatea lor în testul în câmp deschis și am constatat că exercițiile de rezistență au redus hiperlocomoția la niveluri similare cu cele ale martorilor în rândul șoarecilor cu fenotipul asociat cu Alzheimer”, spune cercetătorul în neuroștiințe Deidiane Elisa Ribeiro de la Universitatea din São Paulo din Brazilia.

În afară de faptul că trebuie să se țină cont de potențialele diferențe dintre fiziologia șoarecilor și cea umană, rolul exact pe care îl joacă plăcile proteice în Alzheimer este încă dezbătut, lăsând loc de dezbateri cu privire la amploarea beneficiilor pe care antrenamentul de rezistență le-ar putea avea pentru pacienții cu demență.

Cu toate acestea, antrenamentul de rezistență are puține dezavantaje, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Acesta crește masa și forța musculară, stimulează densitatea osoasă și ajută la menținerea echilibrului și face ca sarcinile zilnice să fie mai ușor de îndeplinit. Este, de asemenea, unul dintre acele exerciții care este mai ușor de menținut pe măsură ce îmbătrânești.

Citește și