• Oamenii de știință au recrutat 720 de bărbați și 783 de femei pentru a urmări nivelurile de consum de cafea.
  • Cei care au băut 2 sau 3 cești pe zi au înregistrat valori mai mici ale tensiunii arteriale.
  • Oamenii de știință au raportat că persoanele care au băut trei căni au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale de 5 mmHg.

O cafea pe zi ar putea fi suficientă pentru a ține doctorul departe. Căci cercetătorii au descoperit că iubitorii de cafea tind să aibă o tensiune arterială mai mică și o inimă mai sănătoasă. Iar beneficiile ar putea fi obținute prin consumul unei singure cești în fiecare dimineață, susțin aceștia.

Experții italieni au descris efectele pozitive ale cafelei ca fiind „foarte clare”. Rezultatele, obținute în urma unui studiu efectuat pe mai mult de 1.500 de persoane, se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care evidențiază beneficiile acestei băuturi pentru sănătate. Unele cercetări au stabilit o legătură între aceasta și reducerea riscului de boli de inimă, insuficiență cardiacă și accidente vasculare cerebrale, în timp ce alte studii arată că prelungește viața.

Însă medicii rămân divizați, avertizând că o cantitate excesivă de cafea – plină de cofeină – poate afecta inima. Potrivit serviciului național de sănătate, mai mult de patru căni pe zi poate crește tensiunea arterială. Cu toate acestea, noul studiu, publicat în revista Nutrients, a constatat că persoanele care au consumat această cantitate au avut o tensiune arterială mai mică decât cei care nu beau.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

La studiul realizat de Universitatea din Bologna și Spitalul Universitar din Bologna au participat 720 de bărbați și 783 de femei. Experții au comparat nivelul tensiunii arteriale cu obiceiurile de consum de cafea ale voluntarilor. Dintre participanți, 220 (14,6%) nu au băut cafea, 406 (27%) au băut o ceașcă pe zi, în timp ce 726 au consumat două cafele în fiecare zi.

Un număr de 99 de voluntari au băut trei cești, în timp ce 52 au consumat mai mult de atât în fiecare zi. Fumătorii activi au fost distribuiți în mod egal între subgrupuri, ceea ce le-a permis experților să excludă această posibilă explicație. Cercetătorii au constatat că tensiunea arterială sistolică (SBP) – cifra de vârf – tindea să scadă” pe măsură ce numărul de cești consumate creștea.

Cei care au băut o ceașcă pe zi au înregistrat o tensiune arterială de 1 mmHg mai mică în medie decât cei care nu beau cafea, în timp ce persoanele care au consumat două cești au văzut o tensiune arterială de 5,2 mmHg mai mică. De asemenea, oamenii de știință au raportat că persoanele care au băut trei căni au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale de 5 mmHg. În general, cei care au consumat mai mult de trei cești au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale totale de 9,7 mmHg, în comparație cu cei care nu beau cafea. Dar cercetătorii nu au spus că aceasta este o cantitate bună. O tensiune arterială sistolică ideală, care indică presiunea pe care sângele tău o exercită asupra pereților arterelor atunci când inima bate, este între 90 și 120 mmHg, potrivit serviciului național de sănătate.

Scăderi similare au fost observate pentru celelalte trei tipuri de tensiune arterială studiate. Persoanele care au băut mai mult de trei cești pe zi au înregistrat scăderi de 6,9 mmHg în ceea ce privește presiunea pulsului, de 9,5 mmHg în ceea ce privește tensiunea arterială aortică și de 6,9 mmHg în ceea ce privește presiunea pulsului aortic, în comparație cu persoanele care nu beau cafea.

Scăderea tensiunii arteriale poate reduce în mod semnificativ riscul de boli cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord și ajută la menținerea inimii și a vaselor de sânge în stare bună. Arrigo Cicero, unul dintre cercetători, a declarat: „Rezultatele sunt foarte clare. Tensiunea arterială periferică a fost semnificativ mai mică la persoanele care consumă una până la trei cești de cafea pe zi decât la cei care nu beau cafea. Știm că cofeina poate crește tensiunea arterială, dar alte componente bioactive din cafea par să contrabalanseze acest efect cu un rezultat final pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale.”

Cercetătorii au recunoscut faptul că consumul de cafea a fost declarat de către voluntari, astfel că este posibil să fi fost subdimensionat, ceea ce a limitat rezultatele. De asemenea, a fost evaluată fără a detalia prăjirea folosită, metodele de preparare sau dacă a fost consumată neagră sau cu lapte sau smântână. Cei care au băut mai mult de trei cești pe zi au fost grupați împreună pentru a compara un grup mai echilibrat de subiecți”, deoarece era o categorie relativ mai mică, au mai precizat cercetătorii.

Tensiunea arterială ridicată, cunoscută din punct de vedere medical sub numele de hipertensiune arterială, are rareori simptome – de unde și porecla de ucigaș tăcut”. Singurul mod de a fi diagnosticat este să îți fie măsurată tensiunea arterială. Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială afectează 45% dintre americani, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară spune că un aport zilnic de 400 mg de cofeină – echivalentul a patru cești de cafea – este în regulă pentru majoritatea adulților.

Dar sensibilitatea individuală la cofeină variază. Unii oameni pot tolera foarte bine șase-plus de cești pe zi, iar alții se simt nervoși după una sau două. Femeile însărcinate sunt sfătuite să se limiteze la 200 mg de cofeină pe zi – aproximativ două cești de cafea instant – potrivit serviciului național de sănătate. Consumul excesiv de cofeină a fost asociat cu o greutate mică la naștere.