• Pfizer și Moderna vor începe livrarea vaccinurilor adaptate pentru variantele recente ale virusului, în contextul unei creșteri a cazurilor și a deceselor în rândul populației vulnerabile.
  • Novavax se așteaptă ca versiunea sa actualizată de vaccin să fie disponibilă „puțin mai târziu”.
  • În ciuda disponibilității boosterelor, rata vaccinării rămâne scăzută, în special în rândul persoanelor vârstnice, care sunt cele mai expuse riscurilor severe.
  • Administrația Biden se confruntă cu probleme de finanțare pentru campaniile de vaccinare, iar programul destinat asigurării vaccinurilor pentru persoanele neasigurate se încheie în curând.

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat joi o nouă serie de vaccinuri COVID de la Pfizer și Moderna, care vor fi puse la dispoziția majorității americanilor în următoarele zile, pe fondul unui val de vară al virusului, scrie New York Times.

Pfizer și Moderna se pregătesc să înceapă livrarea vaccinurilor către farmacii și cabinete medicale în câteva zile. Aceste vaccinuri sunt concepute pentru a combate o variantă a virusului apărută în primăvara acestui an, care a fost ulterior înlocuită de variante similare ce se răspândesc mai rapid.

Aprobarea FDA vine la câteva luni după ce noile variante au dus la o creștere a infecțiilor, ceea ce a generat îngrijorări în rândul oamenilor de știință care solicitau o reacție mai rapidă în actualizarea vaccinurilor.

Recomandări

MEET VERSE
PLANURILE LUI TRUMP
ALEXA, CUM FAC BANI RAPID?
PÂNĂ LA ADÂNCI BĂTRÂNEȚI
LASĂ FRICA LA INTRARE
MANUAL VS TELEFON

Pentru cei mai vulnerabili americani, aceste vaccinuri ar putea oferi o protecție crucială împotriva unui virus care amenință în mod disproporționat persoanele cu vaccinuri expirate.

În ultimele săptămâni, rata spitalizărilor cauzate de COVID a fost aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut, iar până la sfârșitul lunii iulie, aproximativ 600 de americani au murit săptămânal din cauza virusului.

Deși boosterul ar fi trebuit să încurajeze vaccinarea, realitatea este că, până în primăvară, doar unul din cinci adulți a primit vaccinul actualizat din anul precedent. Chiar și persoanele vârstnice, care sunt mult mai expuse riscurilor severe, au evitat în mare parte vaccinurile – doar 40% dintre cei de 75 de ani sau mai mult au primit doza anul trecut.

Perspectivele pentru distribuirea vaccinurilor în acest an sunt îngrijorătoare. Mulți vârstnici rămân sceptici în privința necesității unor doze suplimentare, iar Administrația Biden se confruntă cu dificultăți în a obține fonduri pentru a vaccina persoanele neasigurate.

Departamentele de sănătate publică continuă să aibă probleme financiare în ceea ce privește campaniile proactive de vaccinare, care au fost esențiale pentru acceptarea vaccinurilor în timpul pandemiei.

Deși majoritatea americanilor au dobândit imunitate prin infecții repetate sau vaccinări, persoanele în vârstă și cele imunocompromise au dificultăți în a dezvolta un răspuns imunitar adecvat.

Vaccinurile COVID de anul trecut au oferit o protecție moderată împotriva infecțiilor, dar această protecție a scăzut în timp. Studiile sugerează că vaccinurile oferă o apărare mai puternică împotriva bolilor severe. În același timp, problemele legate de livrarea vaccinurilor persistă, iar programul Administrației Biden destinat asigurării vaccinurilor pentru persoanele neasigurate se încheie în această lună, lăsând un milion de oameni interesați de vaccinare fără opțiuni clare pentru accesul la dozele necesare.

Citește și