• Zece țări care s-au ținut departe de pandemia Covid-19, dar care au fost afectate oricum
  • Un exemplu este Palau, o țară insulară aflată în Oceanul Pacific, la 800 km est de Filipine
  • Străzile din Palau sunt pustii, iar prin restaurante și hoteluri bate vântul
  • “Vor trece ani de zile în care vom analiza care au fost deciziile corecte”, spune Pryke

Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în lume a depășit 23 de milioane. Pandemia a afectat aproape tot globul, însă există 10 țări care nu au raportat niciun caz de infectare până acum. Cu toate că au fost feriți de virus, oamenii de acolo au fost afectați oricum, scrie BBC.

Un exemplu este Palau, o țară insulară aflată în Oceanul Pacific, la 800 km est de Filipine. Autoritățile nu au raportat nici un caz de infectare, și totuși, pandemia a făcut ravagii. Cum a fost posibil?

Sursa foto: Profimedia

În 2019, 90.000 de turiști au venit la Palau, de cinci ori mai mult decât populația totală a țării. În 2017, cifrele FMI arătau că turismul a constituit 40% din PIB-ul țării. Dar asta se întâmpla înainte de pandemie!

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

La sfârșitul lunii martie, granițele Palau au fost închise. Străzile sunt pustii, mai multe hoteluri și magazine de suveniruri au fost închise, iar prin restaurante bate vântul. Singurii oaspeți care pășesc pragul unui hotel, sunt rezidenții care s-au întors în țară și stau în carantină.

„Oceanul aici este mult mai frumos decât orice alt loc din lume”, spune Brian Lee, manager și coproprietar al hotelului Palau.

Înainte de Covid, hotelul său avea un grad de ocupare de 70% -80%. Dar, de când granițele s-au închis, toate afacerea s-a năruit. Cu toate astea, Brian nu acuză guvernul: „Au oferit sprijin financiar rezidenților și, până la urmă, ne-au ținut departe devirus. Cred că au făcut o treabă bună”

Recent, președintele țării a anunțat că de la 1 septembrie s-ar putea relua zborurile. Între timp, s-a zvonit că un „coridor aerian” cu Taiwan, le va permite turiștilor să viziteze Palau.

Țările care nu au înregistrat cazuri de Covid-19

Palau

Micronezia

Insulele Marshall

Nauru

Kiribati

Insulele Solomon

Tuvalu

Samoa

Vanuatu

Tonga

În aceeași situație sunt și celelalte țări. Jonathan Pryke, directorul Programului pentru Insulele din Pacific din cadrul Institutului Lowy, spune că, pe măsură ce lunile trec, disperarea va crește în rândul țărilor din zona Pacific. Cu toate acestea, el crede că, fără îndoială singura opțiune pentru aceste țări a fost autoizolarea.

“Pe de o parte este criza sanitară, iar pe de altă parte, criza economică. Vor trece ani de zile în care vom analiza care au fost deciziile corecte. Dar dacă ne uităm în spate, închiderea granițelor a fost decizia cea mai bună a țărilor din zona Pacific”, adaugă Pryke