• Cercetătorii raportează că cei care urcă scările își reduc riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 39%, în comparație cu persoanele care nu folosesc scările.
  • Aceștia spun că urcatul scărilor este probabil benefic pentru inimă, deoarece combină exercițiile cardiovasculare și de rezistență.
  • Experții spun că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă beneficiile pentru sănătate cresc odată cu frecvența urcării scărilor.

Urcați scările – v-ar putea prelungi viața. Aceasta este concluzia cercetătorilor din Regatul Unit, care raportează că urcatul scărilor reduce dramatic riscul de a muri din orice cauză și, în special, reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, scrie Medical News Today.

Concluziile lor, care nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate, au fost prezentate la ESC Preventive Cardiology 2024, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Dacă aveți de ales între a merge pe scări sau cu liftul, alegeți scările, deoarece vă va ajuta inima”, a declarat Dr. Sophie Paddock, autor al studiului și membru al facultății de la Universitatea East Anglia și Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust din Marea Britanie, într-o declarație de presă. „Chiar și scurte explozii de activitate fizică au un impact benefic asupra sănătății, iar scurte reprize de urcare a scărilor ar trebui să fie un obiectiv realizabil pentru a fi integrat în rutina zilnică.”

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Detalii din studiul privind urcarea pe scări și sănătatea inimii

Paddock și colegii săi au efectuat o meta-analiză a nouă studii privind beneficiile pentru sănătate ale urcării scărilor.

Studiile au inclus un total de 480.479 de participanți, cu o împărțire destul de echilibrată între bărbați și femei. Vârstele au variat între 35 și 84 de ani.

Populația studiată a inclus participanți sănătoși, precum și pe cei cu antecedente de atac de cord sau boală arterială periferică.

Cercetătorii au raportat că participanții care au urcat scările au avut un risc redus cu 24% de a muri în timpul perioadei de studiu în comparație cu cei care nu au urcat scările.

De asemenea, cei care au urcat pe scări au avut un risc cu 39% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc general mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a suferi un atac de cord, insuficiență cardiacă sau de a avea un accident vascular cerebral.

„Reducerile substanțiale ale mortalității cauzate de toate cauzele și ale mortalității cardiovasculare asociate cu urcatul regulat pe scări subliniază impactul profund pe care chiar și scurte reprize de activitate fizică îl pot avea asupra sănătății noastre”, a declarat pentru Medical News Today Dr. Adedapo Iluyomade, cardiolog preventiv la Miami Cardiac & Vascular Institute din Florida.

Citește și