- Medicamentele GLP-1 tip Ozempic ajută la eliminarea „food noise”.
- Rachel Goldman recomandă evitarea dietelor extreme deoarece pot amplifica fenomenul.
- Strategii alternative medicației includ somnul bun, alimentația conștientă și sportul.
Perioada sărbătorilor este și un bun prilej de răsfăț culinar, însă asta poate fi și o problemă pentru cei predispuși la „food noise”. Ce înseamnă? E acel „zgomot mental” care te face să fii mereu cu gândul la ce și când vei mânca, să verifici constant meniuri sau să-ți planifici deja următoarea masă când nici n-ai terminat ce ai în farfurie. E un fenomen care poate afecta serios relația ta cu mâncarea și starea ta de bine.
Advertisment
Ce cauzează apariția fenomenului „food noise”?
„Este un exces de informații, de fapt o furtună informațională care s-a bătut asupra noastră legat de nutriție în general și de alimentație. Eu pot să vă spun următorul lucru. Dacă vorbim de nutriție, există nutriția omului sănătos. Adică ce și cât și cum să mănânci ca să rămâi sănătos.
Există nutriția clinică care se referă la nutriția pacientului cu boli cronice, inclusiv cu obezitatea. Acești oameni care, pe de o parte, au o boală cronică, cel mai bun exemplu și cel mai frecvent este dat obezitatea sau supraponderea, sunt supuși unui bombardament permanent cu informații din toate părțile și aici, fără nicio supărare, media are o influență și o importanță cu totul disproporționată.
Recomandări
Există riscuri de nevroză, există boli care se numesc turbulerea comportamentului alimentar, care pot să fie extrem de grave, chiar mortale, cum este sindromul binge eating sau bulimia nervoasă, anorexia nervoasă. Și acești oameni care au o anumită afecțiune care este legată de nutriție, sub acest bombardament, cum spuneam, o furtună informațională, pot să depășească linia roșie și să ajungă într-o zonă patologică.”, a declarat Cristian Serafinceanu, nutriționist, pentru Aleph News.
Cum scăpăm de „food noise”?
„Sfatul meu este anormal de simplu. Cheia unei nutriții sănătoase este cumpătarea. Cumpătarea pe care am moștenit-o toți de la, sau trebuia să o moștenim de la bunicii și părinții noștri, anume să nu mănânci până nu te mai poți ridica de la masă.
De asemenea, să nu mănânci între mese: mănânci la masă micul dejun, prânzul, cina și mănânci atât cât este normal. Dar poți să mănânci o prăjitură, dar nu o tavă de prăjituri, sau o ladă de struguri, sau așa mai departe. Cu ocazia sărbătărilor există riscul unor excese alimentare, pentru că este o tradiție proastă la români să ne petrecem sărbătorile de iarnă stând la masă și mâncând lucruri bune și foarte calorice. Mai ales pentru că avem și foarte multe opțiuni.”, a mai adăugat acesta.
Citește și
- Piața imobiliarelor din România rămâne favorabilă în 2025. Unde poți investi
- Adrian Sârbu: Ai putere absolută. Se numește vot. Mandatează-l pe cel care merită
- Cum arată wellness-ul în 2025? Viitorul îmbină practicile cunoscute
Partenerii noștri