Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice sunt laureaţii premiului Nobel pentru Medicină în 2020

Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice sunt laureaţii premiului Nobel pentru Medicină în 2020 Sursa: Profimedia
  • Distincția le-a fost acordată celor trei pentru descoperirea Hepatitei C
  • Câștigătorii premiului Nobel pentru Mediciă au fost anunțați azi, la ora 12.30
  • Din 1901 până în prezent, premiul pentru Medicină a fost acordat de 221 ori

Premiul Nobel din 2020 a fost câștigat pentru studiul care a dus la descoperirea virusului hepatitei C. Trei persoane au contribuit la descoperire: Harvey J Alter, Michael Houghton si Charles M Rice.

Există aproximativ 70 de milioane de cazuri la nivel global, însă această cifră este considerată sub cea reală deoarece există multe cazuri neconfirmate oficial.

În 1967, Samuel Blumberg a descoperit virusul hepatic B și a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicină. Hepatita C provoacă aproximativ 400.000 de decese anual.

Valoarea Premiului este de 873.000 de euro, sumă care va fi împărțită de cei 3 câștigători.

Datorită descoperirii făcute de cei trei a putut să fie creat un tratament astfel că hepatita de tip C poate fi vindecată în 95% din cazurile în care pacientul primește tratamentul.

Harvey Alter a demonstrat că un nou virus este responsabil pentru majoritatea cazurilor de hepatită după transfuzie, iar Michael Houghton a reușit să cloneze virusul și a dezvoltat un test de sânge care poate să excludă sângele contaminat. Iar Charles Rice a demonstrat că o moleculă din virus poate să cauzeze infecția și a reușit să reproducă boala observată la oameni.