• Alexandru Rafila spune că mare parte dintre cei care au trecut prin boală s-au și vaccinat
  • Octavian Jurma: În acest ritm, am putea să nu depășim 30% din populație imunizată la toamnă
  • Alexandru Rafila spune că posibilitatea unui nou val al pandemiei nu poate fi exclusă

Imunizarea de grup pare un vis tot mai îndepărtat. Avem vaccin, avem centre de imunizare, dar tot mai puțini oameni vor să se vaccineze. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că numărul celor care au anticorpi la COVID nu a ajuns la jumătate din populație, așa cum susține Valeriu Gheorghiță.

„O cifră rezonabilă este în jur de 7 – 7,5 milioane de persoane care prezintă imunitate, fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Și atunci asta înseamnă circa 35 – 40% din populație”, a spus Alexandru Rafila.

Nici medicul Octavian Jurma nu e mai optimist.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Situația este îngrijărătoare în România, tocmai pentru că în majoritatea imunității dobândite care ne-a permis să ieșim din valul trei este imunitate dobândită prin infectare care va începe să dispară peste trei luni, astfel încât în toamnă am putea intra în școli cu un prag de imunizare al populației de 30%”, a spus și Octavian Jurma.

Iar numărul în scădere al îmbolnăvirilor nu ar trebui să te liniștească prea mult, spune Alexandru Rafila. Noile tulpini ar putea să crească rata infecțiilor

„Atât timp cât va rămâne o masă relativ mare de oameni și mai ales în cazul României, unde probabil că 60% dintre persoane nu au anticorpi protectori, atât timp cât va exista această masă de oameni nu putem să excludem posibilitatea reapariției unei transmiteri comunitare”, a adăugat Alexandru Rafila.