• Autoritățile sanitare au emis un avertisment după o creștere sezonieră a numărului de cazuri de norovirus.
  • Majoritatea focarelor din ultimele săptămâni au fost raportate în centrele de îngrijire, iar cazurile la persoanele de peste 65 de ani au atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.
  • Norovirusul este foarte infecțios și se răspândește cu ușurință prin contactul cu o persoană infectată sau cu suprafețe contaminate.

Autoritățile sanitare au emis un avertisment după o creștere sezonieră a numărului de cazuri de norovirus. Oamenii de știință spun că numărul de cazuri raportate în laboratoare a crescut cu peste 60% în această iarnă, comparativ cu media ultimelor cinci sezoane. Majoritatea focarelor din ultimele săptămâni au fost raportate în centrele de îngrijire, iar cazurile la persoanele de peste 65 de ani au atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Infecția este cea mai frecventă cauză a vărsăturilor și a diareei.

Datele naționale de supraveghere arată că rapoartele de laborator privind virusul sunt cu 66% mai mari decât media în această perioadă a anului. Deși este de așteptat un număr mare de cazuri la această grupă de vârstă în această perioadă a anului, aceste niveluri nu au mai fost observate de peste un deceniu.

Ca răspuns la creșterea numărului de cazuri, UKHSA reamintește publicului măsurile pe care le poate lua pentru a reduce răspândirea norovirusului. Norovirusul este foarte infecțios și se răspândește cu ușurință prin contactul cu o persoană infectată sau cu suprafețe contaminate. Una dintre cele mai bune modalități de a preveni răspândirea norovirusului este practicarea unei bune igiene a mâinilor.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Majoritatea oamenilor se vor recupera complet în două-trei zile, dar este important să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea, în special pentru persoanele foarte tinere, vârstnice sau cele cu un sistem imunitar slăbit, care sunt mai expuse riscului. Numărul de focare cauzate de norovirus a crescut în spitale, școli și centre de îngrijire, majoritatea focarelor fiind raportate în centrele de îngrijire.

Dr. Lesley Larkin, responsabil de supraveghere, Divizia de infecții gastrointestinale și siguranță alimentară (One Health) din cadrul Agenției britanice pentru securitate sanitară, a declarat: „Nivelurile de norovirus sunt, în prezent, cele mai ridicate pe care le-am văzut în această perioadă a anului de peste un deceniu. Cele mai multe cazuri raportate sunt la persoanele de peste 65 de ani și asistăm, de asemenea, la o creștere a numărului de focare raportate, în special în centrele de îngrijire. Vă rugăm să rămâneți acasă dacă prezentați simptome de norovirus și nu vă întoarceți la serviciu (în special dacă lucrați cu persoane vulnerabile sau cu alimente) și nu trimiteți copiii bolnavi la școală sau la grădiniță decât după 48 de ore de la dispariția simptomelor. Dacă aveți o persoană dragă într-un azil sau spital, vă rugăm să evitați să o vizitați până la 48 de ore de la dispariția simptomelor. Spălarea regulată a mâinilor este foarte importantă pentru a ajuta la oprirea răspândirii acestui microb, dar nu uitați că gelurile cu alcool nu omoară norovirusul, așa că cel mai bine este săpunul și apa caldă.”

Directorul medical al NHS, profesorul Sir Stephen Powis, a declarat: Numărul de persoane internate în spitale cu norovirus a crescut semnificativ, în concordanță cu ceea ce vedem în comunitate și în centrele de îngrijire – este o boală foarte neplăcută de prins, dar pentru marea majoritate a oamenilor va trece, de obicei, în câteva zile, iar autotratarea la domiciliu este cea mai bună modalitate de a vă ajuta pe voi înșivă și de a evita să îi puneți pe alții în pericol.”