• Locuitorii satului Aproz din Elveția se îmbolnăvesc din cauza infrasunetelor.
  • Maria Cernat: „ documentarul Social Dilema arată cum chiar cei care inventaseră butonul „like” regretau decizia și spuneau că va crea dependență”.
  • Jean-Michel, un cetățean elvețian, a ales să doarmă în mașină din cauza infrasunetelor.

Locuitorii satului Aproz din Elveția au un dușman imperceptibil: infrasunetele. Mulți dintre ei se plâng de insomnii, dureri de cap sau amețeli, toate simptome ale undelor sonore cu frecvenţa sub 16 Hz. Problema persistă și nimeni nu știe de unde ar putea veni.

Infrasunetele se formează în zonele maritime, unde au loc avalanșe, în zona aeroporturilor sau sunt amplasate turbine eoliene. Cu toate acestea, Elveția nu are aceste probleme ecologice sau industriale.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA

Maria Cernat, prof. universitar la Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale, spune la ȘTIU că „trăim într-o situație din ce în ce mai precară în primul rând psihologic: adică erodarea drepturilor sociale, faptul că ești într-o permanentă goană faptul că trebuie să alergi ca să stai pe loc faptul că ești într-o permanentă competiție toate lucrurile astea creează o stare de anxietate”.

Jean-Michel, un băbat de 59 de ani, a ales să meargă să doarmă în mașină. De patru ani.Deși are o vilă cu șapte camere, viața acasă îi este insuportabilă. Suferă de tinitus, țiut al urechilor pe românește, așa că viața cu infrasunete i-a devenit un coșmar.

„Trebuia să iau medicamente ca să dorm. E mai bine pentru mine să stau aici, decât acasă. Nu-mi place, dar este mai bine pentru mine să trăiesc așa. Nu putem lupta cu gălăgia și cu problemele”, spune Jean Michel.

Locuitorii au raportat probleme de sănătate. Nu pot dormi, au dureri de cap, leșină și de amețeală. Nu există o lege pentru limitarea infrasunetului în Elvetia. SUVA, cea mai mare firma de asigurari din Elvetia a lansat un ghid ca sa-i ajute oameni.

„Oamenii simt nevoile acestea radicale de deconectare, simt nevoia de izolare tocmai pentru că suntem mult prea conectați. Nu știu în ce măsură suntem pregătiți pentru această avalanșă informațională și putem să o gestionăm psihologic. De altfel sunt foarte multe studii care arată că, de fapt, nu suntem pregătiți să înfruntăm progresul tehnologic”.

Citește și: