Între COVID și colaps. Care este situația în România, comparativ cu restul statelor europene

Trăim într-o țară bolnavă, la propriu. Săptămânal, coronavirusul face victime în număr record, iar locurile la terapie intensivă rămân tot mai puține.

Din nou suntem aproape să depășim pragul de 10.000 de cazuri noi. Cel mai recent raport arată 9.799 de oameni confirmați cu SARS-CoV-2. Au murit 202 pacienți, număr fără precedent din primăvară până acum. 1.092 de persoane luptă cu boala în secțiile de ATI. Numărul testelor făcute în ultimele 24 de ore a depășit 38.000. Dacă vom avea vaccinul salvator, promis de Pfizer, acesta va ajunge la omul de rând după sărbători.

Posibilitatea unui vaccin o avem în ianuarie, ca primă tranşă de vaccinuri,având oarecum  vaccinări pe care le facem în faza 1, faza2, faza 3 şi faza 4. Faza 1 fiind cele care se referă la corpul medical. Urmând ca pentru populația generală să avem în martie, aprilie, până spre jumătatea anului”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Până atunci spitalele trebuie să funcționeze cu o lipsă acută de paturi și personal medical. Primăria din Timișoara și DSP au luat decizia să ajute medicii Spitalului Județean. Le-au trimis 7 asistenți medicali care lucrau în școli ce s-au închis între timp. Inițiativa n-a avut succes. Asistențiilor nu le-a convenit misiunea și au abandonat-o.

Au ezitat, trebuie să recunosc că au ezitat. Ei credeau că au fost trimişi pentru un call center, aşa ştiau ei, că e un call center, şi nu pentru recoltări. Noi i-am asigurat că îi vom instrui, că nu va fi o problemă prea mare. Iniţial am avut senzaţia că am reuşit să îi conving că nu va fi un mare lucru şi că vor reuşi să facă treaba asta. Unii chiar şi-au exprimat dorinţa că ar vrea, dar până la urmă se pare că au renunţat”, a spus directorul SAJ Timiș, Iancu Leonida.

Nici Europa nu dă semne să-și revină. În ciuda restricțiilor, Franța bifează un număr record de peste 500 de morți în ultimele 24 de ore, iar Germania numără 25.000 de noi infectări. Coronavirusul face tot mai multe victime și în Statele Unite, care au depășit pragul de 10 milioane de îmbolnăviri. Texas este primul stat american cu peste un milion de cazuri.

Exit mobile version