• În România sunt aproape 60.000 de doctori
  • Studenţii la medicină sunt îngrijoraţi de lipsa contactului cu pacienţii
  • Cursurile se fac ori hibrid, ori doar online la majoritatea facultăţilor de medicină

România se confruntă cu problema plecării doctorilor de câţiva ani. Sunt aproape 60.000 de doctori. Ar putea fi mai mulţi, însă la ultima verificare în 2018, în doar 2 ani au plecat 10.000 de doctori. Însă acum, alta este problema. A început noul an universitar şi învăţământul strict online este o problemă pentru viitori doctori. La majoritatea facultăţilor de medicină, studenţii învaţă ori hibrid, ori doar online. Mihaela Mitroi, conferenţiar universitar la UMF Craiova, spune că programul va fi flexibil, în funcţie de numărul de cazuri. Deocamdată, studenţii învaţă în sistem hibrid.

Mihaela Mitroi, conf. univ. UMF Craiova, prodecan FMAM: Noi cursurile am decis să ţinem numai online, iar lucrările practice, în mare măsura, online. Nu putem să aducem studenţii în secţie, dar putem pe rând, în grupuri mici de câte 4-5 studenţi, să venim cu ei în policlinică şi cât de cât să ia un contact direct cu pacientul.

După spusele doctorilor, medicina trebuie făcută la patul bolnavului. Însă pandemia are şi ea ceva de spus.  Partea teoretică se poate învăţa din cursuri, însă practica nu, aşa că principala îngrijorare este legată de cum vor fi studenţii afectaţi.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Mihaela Mitroi, conf. univ. UMF Craiova, prodecan FMAM: Nu cred că deprinderile pe care le-au avut până acum se vor uita datorită faptului că în decurs de câteva luni, nu mai vin în contact cu pacientul. Trebuie să vedem în viitor. Dacă studenţii de acum nu vin în contact cu pacienţii, chiar în mică măsură. Studenţii aceştia când vor termina medicina, când vor termina o specialitate, vor avea nişte lacune. În discuţia cu pacientul, contează foarte mult experienţa pe care o ai să discuţi cu el.

Totuşi, studenţii sunt inventivi. Au găsit moduri de a înlocui practica propriu-zisă până în momentul în care se vor putea întoarce în spitale. Rebecca este studentă la medicină în anul 3 şi a ales să vadă partea plină a paharului.

Rebecca, studentă la medicină: Contactul cu pacienţii este vital pentru noi. Un pacient este diferit faţă de altul. N-o să găsim unul la fel ca celălalt. Deci avem nevoie de cât mai multă practică. În timpul liber, încercam să perfecţionez abilităţile mele prin cadrul kit-urilor de chirurgie. Pot să fac noduri, suturi. La fel de bine pot să-mi iau carne, o bucăţică de carne de porc şi putem exersa. Am urmărit diverse traininguri online cu medici din diverse specialităţi. Sunt multe congrese. Cred că acesta este cel mai mare avantaj, că am putut să particip la multe congrese. Am putut să văd altă viziune, cum se desfăşoară medicina în restul Europei.