- Mai mult de jumătate din apele de izvor din Europa conțin TFA.
- Substanțele PFAS, sursa TFA, sunt extrem de persistente în mediu.
- Unele branduri depășesc de 34 de ori limita legală de TFA.
- Testele relevă că 50% din mostrele de apă minerală sunt contaminate.
Știi apa aia de izvor pe care o alegem pentru că e pură și sănătoasă? Ei bine, un studiu recent ne dă un motiv serios de îngrijorare: peste jumătate dintre mostrele analizate în Europa conțin un compus toxic, TFA, provenit din chimicalele PFAS, cele care par să nu dispară niciodată din mediu. Și atenție, unele branduri depășesc limita legală de 34 de ori!
Advertisment
Cum ar trebui să reacționeze consumatorii? Trebuie să ne schimbăm obiceiurile legate de apa îmbuteliată?
”În primul rând, ca să reacționăm avem nevoie de date care încă nu sunt furnizate într-o măsură în care să genereze o reacție a consumatorului.
În România nu știm care este impactul acestui acid triplor acetic despre care vorbim, care provine din descompunerea diferitelor substanțe, pesticide, în mod special, care se regăsesc în sol.
Recomandări
Pe după asta găsim această substanță în apa pe care o bem, în lacuri, dar și în legume, fructe și produsele care cresc pe sol și care folosesc apa pentru a se dezvolta. Și e o problemă pentru că această substanță se cumulează atât în sol cât și în organismele vii, în cele animale și în corpul nostru”, spune Octavian Berceanu, activist de mediu, pentru Aleph News.
Ce măsuri concrete pot lua autoritățile pentru a reduce contaminarea apei cu substanțe nocive?
”E foarte greu să cureți sursele de apă pentru că deja această substanță s-a infiltrat în sol. Variantele prin care poți să obții apă pură și apoi să o îmbogătești cu minerale și să o livrezi populație este extrem de scumpă.
Prima măsură ar fi să facem măsurătorii mult mai dese și să excludem din folosire anumite pesticide sau să reglementăm în mod mai drastic folosirea acestuia”, spune Octavian Berceanu, activist de mediu, pentru Aleph News.
Citește și
- STUDIU. Câteva dulciuri îți pot îmbunătăți sănătatea. Care este cea mai nocivă formă a zahărului
- Cum îți descrii sex drive-ul? Vârsta și starea de sănătate influențează dorințele sexuale
- Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au dezvoltat ochiul bionic Gennaris. Cum funcționează sistemul
Partenerii noștri