• Șapte locuitori din Wuhan vorbesc despre cum au simțit perioada lockdown-ului.
  • Unora le-a mers bine și s-au concentrat pe a vedea părțile bune ale pandemiei.
  • Pentru alții, a fost prima oară când au trăit o astfel de experiență.

După un an de la izbucnirea pandemiei, locuitorii din Wuhan vorbesc despre cum au trăit perioada lockdown-ului.

Jurnaliștii Reuters au făcut o sinteză a lockdown-ului în Wuhan cu ajutorul mărturiilor locuitorilor.

În plus, oamenii din Wuhan vorbesc și despre speranțele lor pentru anul 2021.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Cum au simțit rezidenții din Wuhan cele 76 de zile de lockdown

An Junming, voluntar în Wuhan

An Junming a lucrat ca voluntar în perioada de lockdown. A livrat mâncare celor care nu puteau ieși din case.

„În zilele acelea reușeam să mănânc doar o masă pe zi pentru că era foarte mult de muncă. Însă, nu eram foarte mulți care făceam asta, iar acest lucru îmi genera o stare de anxietate”.

„Sper ca tot orașul să fie mult mai bine în 2021. Pot spune că în 2020, în Wuhan, abia dacă erau oameni pe străzi. Doar animale puteai vedea”.

Zhang Xinghao, artist

„Nu puteam face nimic acasă în zilele acelea și totul era foarte plictisitor. Am scris piese, am cântat. Aveam nevoie de asta ca să mă distrez”.

„Perioada aceasta m-a făcut să mă gândesc la o mulțime de lucruri. E prima oară în viața mea când am trăit un asemenea dezastru, aș putea spune”.

„Epidemia aceasta nu trebuie să fie tratată cu ignoranță. Văd la știri că există multe țări în care numărul de îmbolnăviri crește, deci ignoranța nu este o soluție. Nu ar trebui să ne mai privim ca pe niște ființe indestructibile și foarte puternice. De fapt, oamenii sunt destul de fragili”.

Duan Ling, femeie de afaceri

Duan Ling are 36 de ani.

Duan a trecut și prin izolarea de 76 de zile, dar și prin experiența COVID-19. Nu a fost ea cea infectată, ci soțul ei. Acesta este medic chirurg și s-a îmbolnăvit în februarie 2020.

„Era ziua mea atunci când a fost internat în spital. A petrecut o zi întreagă pentru a edita un video ca să mi-l trimită cadou. Am fost extrem de impresionată”.

„Am trecut prin multe lucruri în 2020 și am experimentat fel de fel de stări. Îmi doresc să-i spun <<Adio>> lui 2020. Pentru 2021, ne dorim un copil”.

Lai Yun, proprietar de restaurant

Lai Yun are 38 de ani.

„În momentul acesta, cred că fiecare om din Wuhan simte că timpul trece altfel, trece mult mai repede. Parcă zboară. E ca și cum orașul s-a închis ieri”.

„Cred că COVID-19 ne-a învățat și de bine: ne-a învățat să ne prețuim mai mult sănătatea și abia în 2020 am înțeles cu toții că asta este cel mai important”.

Lai Yun a mai spus că perioada de izolare a petrecut-o cu familia și și-a distrat copiii oferindu-le diverse spectacole chiar în sufragerie.

Wu Mengjing, student la Facultatea de Design

Wu Mengjing are 22 de ani.

„Cred că epidemia, care a început chiar în Wuhan, a afectat prea mulți oamenii. Multe companii au intrat în faliment și mulți oameni au rămas fără locuri de muncă. Pandemia a avut un impact major asupra Wuhan-ului”.

„Mă tem că va exista un al doilea val în Wuhan pentru că au fost câteva reinfectări în anumite zone”.

Jian Honghua, proprietarul unui fast-food

Jian Honghua are 34 de ani.

„În perioada pandemiei, toată familia a fost împreună. M-am simțit foarte bine. Cred că am trecut cu bine de 2020 și am fost unul dintre cei norocoși pentru că am putut să-mi întrețin familia, în ciuda situației. Sper ca în 2021 să-mi meargă bine afacerea”.

Liu Runlian, street dancer

Liu Runlian are 54 de ani.

„2021 este deja aici… mai este foarte puțin. Nu-mi doresc foarte multe de la noul an. Vreau doar o viață liniștită și îmi doresc ca toată lumea să fie în siguranță”.