• Dacă nu sunt folosite corect, lămpile cu UV pot duce la arsuri ale corneei.
  • INSP nu recomandă folosirea lămpilor cu UV în școli.
  • Lămpile UV pot fi folosite în școli, dacă sunt respectate instrucțiunile de folosire.
  • Părinții vor să instruiască elevii cu privire la prezența lămpilor UV în școli.

Expunerea la lămpile UV afectează ochii celor care se uită direct în această lumină. Oftalmologul Ștefan Oprea îți explică pericolul.

Ștefan Oprea, medic oftalmolog: „Prin expunerea la aceste raze UV este afectată corneea, este afectat epiteliul cornean, adică stratul de celule care este cel mai la suprafaţă, cel mai către exterior din cornee, corneea fiind partea asta transparentă din faţa irisului.”


Institutul Național de Sănătate Publică recomandă folosirea lămpilor cu ultraviolete doar în spitale, iar în clase ar trebui evitate. Oftalmologul Ștefan Oprea îți spune însă că, în ciuda riscurilor, dispozitivele pot reprezenta un plus de siguranță în sălile de clasă. Uite cum să le folosești corect.

Ștefan Oprea, medic oftalmolog: „Ele să fie puse într-o priză la care să aibă acces o persoană şi să ştie persoana care a băgat-o în priză, să ştie, de exemplu, că imediat cum intri în clasă pe stânga, ai pus-o în priză, ai ieşit. Acea persoană va intra, va scoate din priză, va intra cu ochii în pământ de exemplu să evite să se uite către sursa de lumină, să scoată din priză şi astfel nu e nimeni expus.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Gabriel Chicioreanu, de la Federația Asociațiilor de Părinți, consideră că elevii trebuie instruiți.


Gabriel Chicioreanu, secretar Federaţia Asociaţiilor de Părinţi: „Dacă un copil nu este şi el la rândul lui instruit şi nu ştie că nu are voie să utilizeze astfel de echipamente se ajunge, iată, la astfel de incidente.”