Medicii spanioli dau vina pe disputele dintre politicieni pentru gestionarea pandemiei. 55 de organizații au semnat un manifest

  • „Voi luaţi deciziile, dar habar nu aveţi” – acesta este mesajul dur adresat politicienilor
  • Spania a raportat după weekend peste 23.000 de cazuri de Covid-19
  • Medicii spanioli au găsit însă problema: disputele politice dintre aleşi

55 de organizaţii din sistemul sanitar au semnat un manifest prin care cer administraţiei să asculte de experţi în lupta cu pandemia. Medicii de familie denunţă faptul că sunt asediaţi de pacienţi zilnic că nu au nici personal şi nici sprijinul administraţiei. 170.000 de angajaţi din sistemul sanitar denunţă lipsa unei strategii şi avertizează că sezonul rece poate fi un adevărat tsunami de decese. Medicii s-au săturat să lupte singuri cu pandemia şi vor de la politicieni să se unească împotriva ei.

Salvador Tranche Iparraguirre, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Spania: „Rezultatul disputelor este creşterea numărului de morţi. Creşc internările şi mortalitatea. Nu ne putem permite asta. Politicienii trebuie să decidă în politică şi să-i lase pe experţii sanitari să decidă în domeniul sanitar. (…) Următoarele luni pot crea un adevărat tsunami pentru că vom avea sezon rece, presiunea gripei şi Covid. Şi la asta să adăugăm extenuarea personalului sanitar. Ne aflăm în faţa furtunii perfecte, dar eu totuşi vreau să fiu optimist. (…) Observăm că persoanele care se vaccinează împotriva gripei, în special bătrânii, dacă se infectează apoi cu Covid, simptomele sunt mult mai uşoare.”