• Moderna anunță că a treia doză a vaccinului său Covid-19 a produs un răspuns „robust” al anticorpilor împotriva variantei Delta.
  • În a doua fază a unui studiu desfășurat în SUA, compania a testat anticorpii după vaccinarea cu o doză de 50 micrograme de vaccin la persoanele vaccinate anterior.

Moderna spune că a treia doză de vaccin a produs un răspuns „robust” al anticorpilor împotriva variantei Delta. Potrivit CNBC ompania testează o doză de 50 micrograme pentru „rapelul” persoanelor vaccinate anterior. Dozele de rapel au produs un răspuns imun promițător împotriva a trei variante, inclusiv delta, nivelurile de anticorpi apropiindu-se de cele observate la persoanele nevaccinate anterior care au primit două doze de 100 micrograme, au spus reprezentanții companiei.

Noile date despre rapeluri vin pe măsură ce varianta Delta se răspândește în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au declarat că varianta este la fel de contagioasă ca varicela și poate îmbolnăvi persoanele în vârstă, chiar dacă au fost complet vaccinate.

„În timp ce vedem eficacitatea durabilă a fazei 3 pe parcursul a 6 luni, ne așteptăm ca titrurile neutralizante să continue să scadă și, în cele din urmă, să aibă impact asupra eficacității vaccinului”, a spus compania. „Având în vedere această intersecție, credem că doza 3 de rapel va fi probabil necesară înainte de sezonul de iarnă.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Moderna a mai declarat, joi, că o analiză finală a studiului de faza a treia a constatat că vaccinul cu două doze a fost eficient cu 93%, eficacitatea „rămânând durabilă” timp de șase luni după a doua doză.

Prin comparație, Pfizer și BioNTech au declarat că eficacitatea vaccinului lor a scăzut la aproximativ 84% la șase luni după a doua doza.

Moderna, care a fost fondată în 2010, a fost a doua companie care a obținut autorizația SUA pentru vaccinul Covid din spatele Pfizer – BioNTech . Vaccinul Coverna de la Moderna a generat vânzări de 4,2 miliarde de dolari în cele trei luni încheiate la 30 iunie, potrivit raportului de câștiguri.

Compania a declarat că își propune să producă 800 de milioane până la 1 miliard de doze de vaccin Covid în acest an. Acesta a semnat contracte de vaccinuri în valoare de 20 miliarde dolari în vânzări în acest an și are acorduri în valoare de 12 miliarde dolari în 2022.