• Mpox – variola maimuței – este o boală infecțioasă care poate provoca erupții cutanate și leziuni ale pielii, printre alte simptome, inclusiv febră, dureri de cap și umflarea ganglionilor limfatici.
  • Epidemia actuală este cauzată de o variantă mai periculoasă a virusului comparativ cu cea din 2022.
  • Epidemia din 2022 a fost determinată de un tip diferit de virus, cunoscut sub numele de clade II, care de obicei provoacă boli mai puțin severe. Această variantă a virusului s-a răspândit prin Europa, Statele Unite și Canada în timpul acelei epidemii.

Suedia a confirmat joi primul caz de infecție virală cu mpox, la doar o zi după ce OMS a declarat mpox urgență globală de sănătate, în urma exploziei de cazuri în Africa, scrie CNN.

Este prima țară din afara Africii care raportează prima îmbolnăvire.

Persoana a fost infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde a avut loc un focar mare al bolii, a declarat Olivia Wigzell, director general al Agenției Suedeze de Sănătate Publică, într-o conferință de presă.

Recomandări

23 DE ANI DE LA ATACURILE 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?

Organizația Mondială a Sănătății a declarat ieri mpox – care se răspândește prin contact strâns – o urgență globală, după ce un focar în Republica Democratică Congo s-a extins în țările vecine cu o formă mai gravă.

„Avem un caz în Suedia de tipul mai grav de mpox, cel numit Clade I” a declarat ministrul Sănătății, Jakob Forssmed, în cadrul conferinței de presă.

Olivia Wigzell a spus că persoana infectată a primit îngrijiri și instrucțiuni conform recomandărilor agenției de sănătate.

„Este primul caz de Clade I care a fost diagnosticat în afara continentului african. Persoana a fost infectată în timpul unei șederi într-o zonă din Africa, unde există un focar mare de mpox Clade I,” a spus ea.