• Cercetările recente au scos la iveală diverse efecte benefice ale nucilor și fructelor uscate asupra sănătății noastre.
  • Acestea pot crește nivelul de serotonină, un neurotransmițător cheie în multe afecțiuni psihice.
  • Consumul anumitor fructe cu coajă lemnoasă este asociat cu o reducere semnificativă a hipertensiunii arteriale, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Cercetările recente au scos la iveală diverse efecte benefice ale nucilor și fructelor uscate asupra sănătății noastre. De exemplu, acum știm că sunt o sursă bună de proteine vegetale și de lipide sănătoase. Tocmai aceste proprietăți sunt responsabile pentru efectele pozitive ale nucilor și fructelor uscate asupra sănătății noastre, în special asupra sistemului cardiovascular.

De fapt, un nou studiu publicat în jurnalul de specialitate Nutrients a constatat că consumul anumitor fructe cu coajă lemnoasă (în special migdale, caju, alune, alune de pădure, nuci de macadamia, nuci pecan, fistic și nuci) este asociat cu o reducere semnificativă a hipertensiunii arteriale, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. În același timp, acestea pot crește nivelul de serotonină, un neurotransmițător cheie în multe afecțiuni psihice.

De la serotonină la sănătatea cardiovasculară

Pentru ca aceste efecte să fie relevante, trebuie să existe un anumit nivel de consum de nuci în timp, oricare ar fi acesta. Pe baza studiului menționat mai sus, participanții au fost supuși unui program în care un grup a luat o gustare de 42,5 grame (biscuiți), iar celălalt grup aceeași cantitate de nuci.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cu această cantitate, efectele asupra nivelului de serotonină din sânge, un parametru care este asociat cu diverse efecte pozitive asupra funcțiilor organismului, cum ar fi starea de spirit, somnul și digestia.

Autorii sugerează chiar că acest efect ar putea fi legat de metabolismul triptofanului, o substanță prezentă în diverse alimente pe care organismul o transformă, printre alte molecule, în serotonină. Diferitele valori din acest proces sunt legate de parametrii cheie ai sănătății cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială, ritmul cardiac și sațietatea la pacienții supraponderali sau obezi. Acest lucru ar putea explica în mod direct efectele benefice pe care s-a observat că un consum frecvent de nuci le are asupra sănătății cardiovasculare.