• Datele Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) arată că spitalizările Covid au crescut cu 24% în ultima săptămână.
  • Un grup de mutații Covid denumit colectiv FLiRT a apărut recent.
  • Creșterea a fost mai mare la persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste.

Experții au avertizat că pandemia de Covid „nu a dispărut” după o creștere a infecțiilor și a spitalizărilor despre care se crede că au fost cauzate de noi variante ale virusului, conform The Independent.

Un grup de mutații Covid a apărut recent și este denumit colectiv FLiRT.

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), spitalizările Covid au crescut cu 24% în săptămâna de duminică, de la 3,31 la 100.000 de persoane față de 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a declarat că cifrele ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru cei care cred că virusul a dispărut.

Recomandări

200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
CONDAMNAREA LUI TRUMP SE AMÂNĂ
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ
APPLE ADUCE A.I. PE VISION PRO

„Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră”, a declarat el pentru iNews.

„O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție. Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți.”

Cifrele separate ale UKHSA arată că au existat 2.053 de cazuri de Covid înregistrate în săptămâna până la 12 iunie. Aceasta a fost o creștere de 148 de cazuri, sau 7%, față de perioada anterioară de șapte zile. Spitalizările au fost mai mari la persoanele cu vârsta de 85 de ani și peste.

Agenția a declarat că termenul FLiRT a fost inspirat de numele mutațiilor din codul genetic al variantelor, care descind din JN.1 cu varianta BA.2.86 ca părinte. Potrivit UKHSA, trei șiruri ale variantei FLiRT denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3 au fost responsabile pentru 40 % din toate cazurile de Covid din Regatul Unit începând cu aprilie 2024. KP.2 a condus la o creștere a numărului de cazuri în primăvară, iar KP.3 pare să alimenteze începutul unei creșteri verii.

Un purtător de cuvânt al UKHSA a declarat: „UKHSA continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor”.

Citește și