• O nouă mutație a coronavirusului a fost găsită la peste 20 de persoane din Marea Britanie
  • Specialiștii susțin că este o versiune mutantă a tulpinii indiene
  • Noua mutație a virusului SARS-CoV-2 ar proveni din Nepal

Oamenii de știință din Marea Britanie investighează virusul mutant și cred că acesta ar fi putut proveni din Nepal. Cu toate acestea, ministrul Sănătății britanic și Organizația Mondială a Sănătății au declarat că nu sunt siguri de vreo tulpină nouă, scrie Daily Mail.

Experții au alertat miniștrii cu privire la noul virus care se pare că s-a răspândit și în mai multe țări europene.

Ministrul sănătății din Nepal, Hridayesh Tripathi, a declarat pentru CNN că materialele mass-media despre noua variantă COVID-19 erau „complet false”.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

În trecut, OMS a dat definiții mai stricte despre ceea ce înseamnă o variantă. Marea Britanie are cea mai bună secvențiere a genomului din lume și verifică mii de cazuri pentru variante în fiecare săptămână.

Se crede că varianta Nepalului este o versiune a celei indiene care a dobândit câteva mutații noi. 

Guvernul își va actualiza joi „lista verde” a țărilor pe care turiștii le pot vizita fără a fi nevoiți să intre în carantină.

Nepal se află, în prezent, pe lista roșie a guvernului britanic

În Nepal, numărul cazurilor de infectări și decese a crescut în luna mai, din cauza variantei indiene, menținându-și granița deschisă cu India.

Varianta indiană pare să fie predispusă la mutații și există deja trei versiuni ale acesteia – Alpha (B.1.1.7), Delta (B.1.617.2) și Kappa (B.1.617.1).

Varianta B.1.617.2 este, în prezent, dominantă în Marea Britanie – reprezentând aproximativ trei din patru cazuri – și pare a fi cea mai transmisibilă.

Vaccinurile sunt extrem de eficiente împotriva acestuia, a arătat analiza PHE. Nu este clar dacă noua variantă este mai infecțioasă sau dacă afectează imunitatea după vaccinare.

Oamenii de știință spun, totuși, că Marea Britanie nu poate „căuta găuri de iepure” de fiecare dată când este identificată o nouă tulpină mutantă.

Nu este clar dacă tulpina mutantă este mai mortală, dar este monitorizată de oamenii de știință.