O nouă pastilă promite să înlocuiască beneficiile exercițiilor fizice pentru persoanele cu mobilitate redusă

Image: 320583636, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

O echipă de oameni de știință a dezvoltat o nouă „pastilă pentru exerciții fizice” care ar putea înlocui unele beneficii ale activității fizice. Această inovație ar putea reprezenta o soluție pentru persoanele cu mobilitate redusă sau pentru cei care preferă să stea pe canapea în loc să meargă la sală.

Sub formă de supliment alimentar, pastila conține compuși chimici care imită efectele stimulării fizice a unui antrenament. Scopul cercetătorilor este de a reproduce beneficiile exercițiilor fizice asupra metabolismului și performanței musculare.

Compusul, denumit SLU-PP-332, a fost creat de o echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității Washington din SUA, iar rezultatele inițiale au fost prezentate recent la un simpozion al Societății Americane de Chimie. SLU-PP-332 funcționează prin „păcălirea” mușchilor corpului, inducându-le o senzație de antrenament intens, ceea ce activează căile metabolice obișnuite în timpul exercițiilor fizice, rezultând o ardere crescută a caloriilor și descompunerea grăsimilor.

„Nu putem înlocui exercițiile fizice, care sunt esențiale la toate nivelurile, dar există multe situații în care un înlocuitor este necesar”, a declarat Bahaa Elgendy, cercetător principal al studiului. În plus, cercetătorii speră ca pastila să ajute și în tratamentul unor afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă, afecțiunile neurodegenerative (precum demența) și atrofia musculară.

Aceasta ar putea beneficia persoanele care nu pot face exerciții fizice, inclusiv vârstnicii sau cei slăbiți de cancer, și ar putea contracara pierderea musculară cauzată de medicamentele pentru slăbit. Totuși, este important de menționat că pastila a fost testată până acum doar pe rozătoare, unde a avut succesul dorit.

Cercetătorii au dedicat 10 ani dezvoltării acestui compus, care activează proteine specializate denumite receptori legați de estrogen, esențiali în modul în care mușchii reacționează la exerciții. Testele pe soareci au arătat o creștere a fibrelor musculare rezistente la oboseală, îmbunătățind performanța acestora pe banda de alergare. Soarecii care au primit medicamentul au pierdut o cantitate semnificativă de greutate fără a-și schimba dieta sau nivelul de activitate.

Pentru a putea obține aprobarea pentru utilizarea la oameni, sunt necesare teste suplimentare, iar următorul pas constă în testarea compusului pe alte animale. De asemenea, cercetătorii subliniază că exercițiile fizice oferă beneficii importante dincolo de controlul greutății, inclusiv îmbunătățirea sănătății mentale, întărirea oaselor și reducerea riscului de boli cronice.

„Acest compus îi indică mușchilor să facă aceleași schimbări ca în timpul antrenamentului de anduranță. Tratamentele cu acest medicament transformă metabolismul întregului organism pentru a utiliza acizi grași, similar cu ceea ce fac oamenii când urmează o dietă sau fac exerciții fizice”, a explicat Thomas Burris, profesor de farmacie la Universitatea din Florida.

Cercetarea, publicată în Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, sugerează că acest medicament ar putea avea efecte benefice împotriva obezității, insuficienței cardiace și declinului funcției renale la vârstnici, și ar putea, de asemenea, combate neurodegenerarea, având potențial ca tratament pentru boala Alzheimer și alte afecțiuni neurologice.

Exit mobile version