• Oamenii de știință au dezvoltat un test de salivă care ar putea depista mult mai rapid cancerul de prostată.
  • Se estimează că numărul bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată la nivel mondial se va dubla până în 2040.
  • Oamenii de știință și medicii au dezvoltat testul de salivă după ce au studiat ADN-ul a sute de mii de bărbați.

Oamenii de știință au dezvoltat un test de salivă care ar putea depista mult mai rapid cancerul de prostată din întreaga lume, detectând locurile în care bărbații sunt expuși unui risc ridicat și scutindu-i pe alții de un tratament inutil, scrie The Guardian.

Se estimează că numărul bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată la nivel mondial se va dubla până la 2,9 milioane pe an până în 2040, iar decesele anuale vor crește cu 85%. Este deja cea mai comună formă de cancer masculin în peste 100 de țări.

Diagnosticul precoce este esențial, dar experții spun că actualele teste de sânge standard PSA pot rata bărbații care au cancer și, de asemenea, îi pot determina pe alții să treacă printr-un tratament inutil sau prin controale și scanări suplimentare inutile.

Recomandări

U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?

Acum, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) și de la Royal Marsden NHS Foundation Trust au găsit o alternativă mai bună.

Un studiu arată că noul lor test de salivă, care implică recoltarea unei probe de ADN în câteva secunde, este mai precis decât testul de sânge standard actual. Descoperirile sunt prezentate în acest weekend la cea mai mare conferință despre cancer din lume.

„Cu acest test ar putea fi posibil să se schimbe tratarea cancerului de prostată”, a spus Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR. „Am arătat că un test simplu și ieftin care identifică bărbații cu risc mai mare din cauza bagajului lor genetic este un instrument eficient pentru a depista cancerul .”

Vorbind la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din Chicago, Eeles a spus că descoperirea a venit după zeci de ani de cercetare a markerilor genetici ai bolii.

„Studiul nostru arată că teoria funcționează în practică – putem identifica bărbații cu risc de cancer agresiv care au nevoie de teste suplimentare și putem scuti bărbații care prezintă un risc mai mic de tratamente inutile.”

Oamenii de știință și medicii au dezvoltat testul de salivă după ce au studiat ADN-ul a sute de mii de bărbați. Funcționează prin căutarea semnalelor genetice în saliva care sunt legate de cancerul de prostată.

În procesul Barcode 1, cercetătorii au recrutat peste 6.000 de bărbați europeni pentru a verifica testul de salivă. Toți au fost recrutați de la cabinetele lor de medicină generală și aveau vârste cuprinse între 55 și 69 de ani – o vârstă la care riscul de cancer de prostată este crescut.

Odată ce saliva a fost colectată, testul a calculat scorul de risc poligenic (PRS) al fiecăruia dintre bărbați. Scorul se bazează pe 130 de variații genetice ale codului ADN care sunt legate de cancerul de prostată.

La cei cu cel mai mare risc genetic, testul a dat mai puține rezultate false pozitive decât testul PSA, a detectat persoane cu cancer care ar fi ratat doar testul PSA și a detectat o proporție mai mare de cancere agresive decât testul PSA, a spus ICR.

Testul a identificat, de asemenea, cu exactitate bărbații cu cancer de prostată care au fost ratați de o scanare RMN.

Dheeresh Turnbull, 71 de ani, din Brighton, a fost unul dintre primii bărbați din lume care a încercat testul de salivă și a descoperit că are cancer de prostată când a obținut rezultatele.

El a spus: „Am fost complet șocat când mi-am primit diagnosticul, deoarece nu aveam absolut niciun simptom, așa că știu că nu aș fi fost niciodată diagnosticat în acest stadiu dacă nu m-aș fi alăturat studiului.”

Turnbull a suferit o intervenție chirurgicală robotică pentru a-și îndepărta o parte din prostată și se descurcă bine.

El a spus: „Deoarece testul cu saliva a dezvăluit că aveam un risc genetic ridicat de a dezvolta boala, fratele meu mai mic, care ar fi fost prea mic pentru a se alătura studiului direct, s-a înscris și a descoperit că avea și o tumoare agresivă în prostata. Este incredibil să cred că, datorită acestui studiu, două vieți au fost salvate acum în familia mea.”

Eeles, consultant în oncologie clinică și genetică a cancerului la Royal Marsden NHS Foundation Trust, a avertizat că vor fi necesare cercetări suplimentare înainte ca testul să poată fi lansat pe scară largă.

„Următorul nostru pas va fi să testăm markerii genetici pe care i-am identificat și care sunt asociați cu riscul de cancer de prostată în diverse populații, pentru a ne asigura că de acest test pot beneficia toți bărbații.”

Îmbătrânirea populației și creșterea speranței de viață înseamnă că numărul bărbaților în vârstă din întreaga lume care trăiesc mai mult este în creștere. Deoarece principalii factori de risc pentru cancerul de prostată – cum ar fi vârsta de 50 de ani sau mai mult și antecedentele familiale ale bolii – sunt inevitabili, experții cred că va fi imposibil să se prevină creșterea cazurilor doar prin modificări ale stilului de viață sau intervenții de sănătate publică. Cu toate acestea, o testare mai bună și un diagnostic mai rapid ar putea ajuta la salvarea de vieți.

„Cancerul care este detectat devreme are mult mai multe șanse să fie vindecat”, a spus profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR. „Și având în vedere că cazurile de cancer de prostată se vor dubla până în 2040, trebuie să avem un program în vigoare pentru a diagnostica boala din timp.

„Știm că actualul test PSA poate determina bărbații să treacă prin tratamente inutile și, mai îngrijorător, nu îi detectează mereu pe bărbații care au cancer. Avem nevoie urgent de un test îmbunătățit pentru depistarea bolii. Această cercetare este un pas promițător către acest obiectiv și evidențiază rolul pe care testarea genetică îl poate juca în salvarea de vieți.”

Citește și