• Oamenii de știință au identificat ce alimente au efecte negative asupra creierului, afectând memoria și starea de spirit și crescând riscul de demență.
  • Creierul uman este considerat de oamenii de știință cea mai complexă structură pe care o cunoaștem în univers. Are peste 86 de miliarde de neuroni și nu este de mirare că știm încă atât de puține despre acest organ.
  • În același timp, oamenii de știință fac în mod constant descoperiri despre el, astfel încât să-l putem menține sănătos cât mai mult timp și să nu-i facem rău. 

Oamenii de știință au identificat ce alimente au efecte negative asupra creierului, afectând memoria și starea de spirit și crescând riscul de demență.

Creierul tău este cel mai important organ din corpul tău. Îți menține inima să bată, plămânii să respire și toate sistemele din corpul tău să funcționeze.

De aceea, este esențial să-ți menții creierul să funcționeze în condiții optime cu o dietă sănătoasă.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Demența va afecta peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume până în 2030

Estimările prevăd că demența va afecta peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume până în 2030. Din fericire, poți contribui la reducerea riscului de boală prin eliminarea anumitor alimente din dieta ta.

Cel mai recent studiu în această direcție este de la oameni de știință americani care au descoperit care este cea mai periculoasă hrană pentru creier. Experimentul a implicat 209 persoane cu demență cu o vârstă medie de 78 de ani și 418 persoane din aceeași grupă de vârstă fără semne de demență.

Au completat un chestionar în care și-au indicat meniul zilnic. În plus, au fost examinați în mod regulat de medici. Oamenii cărora le plac cartofii, biscuiții, prăjiturile și carnea procesată au mai multe șanse de a suferi de demență. 

Cercetătorii au descoperit că participanții cu demență preferă o varietate de carne afumată, paste, cârnați, deserturi și alcool. În timp ce participanții fără demență au mâncat fructe, legume, fructe de mare și carne crudă. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe legume verzi, fructe de pădure, nuci, pește, este o bună prevenire a demenței. 

Iata 7 alimente periculoase pentru creierul tău:

Băuturile dulci afectează creierul

Băuturile dulci precum sifonul, băuturile pentru sportivi, cele energizante și sucul de fructe nu numai că vă marește circumferința taliei și vă crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă, ci are și un efect negativ asupra creierului.

Un consum excesiv de băuturi dulci crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2, care s-a dovedit că crește riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge pot crește riscul de demență, chiar și la persoanele fără diabet. Câteva alternative la băuturile dulci includ apa, ceaiul cu gheață neîndulcit, sucul de legume și produsele lactate neîndulcite.

Carbohidrați rafinați

Carbohidrații rafinați includ zaharuri și cereale foarte procesate, cum ar fi făina albă. Aceste tipuri de carbohidrați au, în general, un indice glicemic (IG) ridicat. Aceasta înseamnă că corpul dumneavoastră le digeră rapid, provocând o creștere a zahărului din sânge și a nivelului de insulină.

Alimente bogate în grăsimi trans, periculoase pentru creier

Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate care pot avea un efect dăunător asupra sănătății creierului.

În timp ce grăsimile trans apar în mod natural în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele, acestea nu reprezintă o preocupare majoră. Grăsimile trans produse industrial, cunoscute și sub numele de uleiuri vegetale hidrogenate, reprezintă o problemă.

Aceste grăsimi trans artificiale pot fi găsite în margarină, glazură, gustări, prăjituri gata preparate și prăjituri preambalate.

Creier sănătos fără alimente foarte procesate

Alimentele foarte procesate tind să fie bogate în zahăr, grăsimi adăugate și sare. Acestea includ alimente precum chipsuri, dulciuri, tăiței instant, floricele de porumb la microunde, sosuri cumpărate din magazin și mâncăruri gata preparate.

Aceste alimente sunt de obicei bogate în calorii și sărace în alți nutrienți. Sunt exact tipurile de alimente care provoacă creșterea în greutate, ceea ce poate avea un efect negativ asupra sănătății creierului tău.

Aspartam

Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în multe produse fără zahăr.

Oamenii aleg adesea să-l folosească atunci când încearcă să slăbească sau să evite zahărul atunci când au diabet. De asemenea, se găsește în multe produse comerciale care nu sunt destinate în mod special persoanelor cu diabet.

Cu toate acestea, acest îndulcitor utilizat pe scară largă a fost, de asemenea, legat de probleme comportamentale și cognitive, deși cercetarea a fost controversată. Aspartamul este compus din fenilalanină, metanol și acid aspartic.

Alcoolul duce la tulburarea creierului

Când este consumat cu moderație, alcoolul poate fi un plus plăcut la o masă bună. Cu toate acestea, consumul excesiv poate avea efecte grave asupra creierului.

Consumul cronic de alcool are ca rezultat o reducere a volumului creierului, modificări metabolice și perturbarea neurotransmițătorilor, care sunt substanțe chimice pe care creierul le folosește pentru a comunica.

Persoanele cu alcoolism au adesea un deficit de vitamina B1. Acest lucru poate duce la o tulburare a creierului numită encefalopatie Wernicke, care, la rândul său, se poate dezvolta în sindromul Korsakoff.

Pește bogat în mercur

Mercurul este un contaminant cu metale grele și o otravă neurologică care poate fi stocată pentru o lungă perioadă de timp în țesuturile animale.

Peștii răpitori cu viață lungă sunt deosebit de sensibili la acumularea de mercur și pot transporta cantități de peste 1 milion de ori mai mari decât concentrația apei din jur.

Din acest motiv, sursa alimentară principală de mercur la oameni sunt fructele de mare, în special soiurile sălbatice.

După ce o persoană ingeră mercur, acesta se răspândește în tot corpul, concentrându-se în creier, ficat și rinichi. La femeile însărcinate, se concentrează și în placentă și făt. Efectele toxicității mercurului includ perturbarea sistemului nervos central și a neurotransmițătorilor și stimularea neurotoxinelor, ducând la deteriorarea creierului.

Concluzia

Dieta ta are cu siguranță un impact mare asupra sănătății creierului tău.

Modelele de dietă inflamatorie care sunt bogate în zahăr, carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase și alimente procesate pot contribui la afectarea memoriei și a învățării, precum și la creșterea riscului de boli precum Alzheimer și demență.

Câteva alte substanțe din alimente sunt periculoase și pentru creierul tău.

Alcoolul poate provoca leziuni masive creierului atunci când este consumat în cantități mari, în timp ce mercurul găsit în fructele de mare poate fi neurotoxic și dăunează permanent creierului în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să evitați complet toate aceste alimente. De fapt, unele alimente precum alcoolul și peștele au și beneficii pentru sănătate.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru creierul tău este să urmezi o dietă bogată în alimente integrale sănătoase și proaspete.