• Oamenii de știință bănuiau că virusul SARS-CoV-2 a fost eliberat din laboratorul Wuhan – dar s-au temut că dezbaterea ar putea afecta „armonia internațională”.
  • E-mailurile către Dr. Anthony Fauci arată că explicația probabilă a apariției bolii provocate de SARS-CoV-2 a fost identificată la începutul pandemiei de coronavirus.
  • Noile detalii au ieșit la iveală după ce membri ai Comisiei republicane de supraveghere a Camerei Reprezentanților din SUA au primit accesul la documente.

Principalii oameni de știință britanici și americani au considerat că este probabil ca virusul SARS-CoV-2 să se fi scurs accidental dintr-un laborator, dar erau îngrijorați că o dezbatere ulterioară ar putea afecta știința în China, arată e-mailurile. Un e-mail de la Sir Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, din 2 februarie 2020, spunea că „o explicație probabilă” era că boala COVID a luat naștere dintr-un virus asemănător cu SARS în interiorul țesuturilor umane într-un laborator cu securitate redusă.

E-mailul, adresat doctorului Anthony Fauci și doctorului Francis Collins de la US National Institutes of Health, a continuat spunând că o astfel de evoluție ar fi putut „crea accidental un virus pregătit pentru transmiterea rapidă între oameni.”

Dar un om de știință de renume i-a spus lui Sir Jeremy că o dezbatere suplimentară ar aduce prejudicii inutile științei și în special științei din China”. Dr. Collins, fostul director al Institutului Național de Sănătate din SUA, a avertizat că ar putea afecta „armonia internațională”, relatează The Telegraph.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Vicontele Ridley, co-autor al cărții „Viral: căutarea originii Covidului”, a declarat: „Aceste e-mailuri arată o lipsă lamentabilă de deschidere și transparență în rândul oamenilor de știință occidentali, care par să fi fost mai interesați să închidă o ipoteză pe care o considerau foarte plauzibilă, din motive politice.”

În e-mailuri, Sir Jeremy a spus că și alți oameni de știință credeau că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi putut evolua în mod natural. Unul dintre acești oameni de știință a fost profesorul Mike Farzan, de la Scripps Research, expertul care a descoperit modul în care virusul Sars original se leagă de celulele umane.

Oamenii de știință au fost deosebit de îngrijorați de o parte a virusul SARS-CoV-2 numită „situs de clivaj furin”, o secțiune a proteinei spike care îl ajută să intre în celulă și care îl face atât de infecțios pentru oameni.

Rezumând îngrijorările profesorului Farzan într-un e-mail, Sir Jeremy a spus: „El este deranjat de această secțiune a proteinei și îi este greu (să) explice acest lucru ca un eveniment în afara laboratorului, deși există modalități posibile în natură, dar foarte puțin probabil.

„Cred că aceasta devine o întrebare despre cum legi toate aceste informații, dacă crezi în această serie de coincidențe, ce știi despre laboratorul din Wuhan, cât de mult ar putea fi în natură – eliberare accidentală sau eveniment natural? Eu sunt 70:30 sau 60:40”.

E-mailuri ulterioare au arătat că, până la 4 februarie, Sir Jeremy și-a revizuit estimarea privind scurgerea din laborator la 50:50, în timp ce profesorul Eddie Holmes, de la Universitatea din Sydney, a dat o estimare de 60:40 în favoarea unei eliberări accidentale.

E-mailurile arată, de asemenea, că Bob Garry, de la Universitatea din Texas, nu era convins că virusul SARS-CoV-2 a apărut în mod natural. „Pur și simplu nu-mi pot da seama cum se poate realiza așa ceva în natură”, a spus el.

Profesorul Andrew Rambaut, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat „Cred că singurele persoane care au suficiente informații sau acces la eșantioane pentru a-l aborda ar fi echipele care lucrează în Wuhan”.

Noile detalii au ieșit la iveală după ce membri ai Comisiei republicane de supraveghere a Camerei Reprezentanților din SUA au primit accesul la documente. E-mailurile au fost trimise ca răspuns la o teleconferință între 12 oameni de știință, incluzându-l și pe Sir Patrick Vallance, consilierul științific principal al guvernului, la 1 februarie. Acestea arată că pe 2 februarie 2020, oamenii de știință încercau deja să închidă dezbaterea privind teoria scurgerilor din laborator.

Un e-mail de la Dr. Ron Fouchier către Sir Jeremy spunea: „Continuarea dezbaterilor despre astfel de acuzații ar distrage în mod inutil atenția cercetătorilor de top de la îndatoririle lor active și ar face rău în mod inutil științei în lume și mai ales din China”.

Dr. Collins, fostul director NIH, i-a răspuns lui Sir Jeremy: „Nu, nu, nu: Vă împărtășesc opinia că este nevoie de o convocare rapidă a experților într-un cadru care să inspire încredere, altfel vocile conspirației vor domina rapid, făcând un mare rău potențial științei și armoniei internaționale.”

Instituțiile care au deținut e-mailurile s-au opus în mod repetat cererilor de a publica conținutul acestora. Recent, Universitatea din Edinburgh a refuzat o cerere de acces la informații din partea publicației The Telegraph, care dorea să vadă răspunsurile profesorului Rambaut, susținând că „divulgarea ar putea pune în pericol sănătatea fizică sau mentală și siguranța persoanelor.”

James Comer, congresmanul republican care a obținut e-mailurile neredactate, a declarat că acestea arată că experți precum Dr. Fauci au luat teoria scurgerii de informații din laboratorul Wuhan „mult mai în serios” decât au lăsat să se înțeleagă. Sir Jeremy a fost contactat pentru comentarii, dar nu a răspuns până la momentul publicării.