- Ratele de fertilitate sunt în scădere, iar cei care încearcă să aibă copii au adesea nevoie de acces la tehnologii de reproducere.
- Acest lucru alimentează interesul pentru noile întreprinderi care oferă FIV, congelare de ovule și spermă și contracepție.
- Lista cu cele mai importante startup-uri care inovează serviciile de reproducere și fertilitate.
În luna mai 2023, în Marea Britanie s-a născut primul copil creat cu ADN de la trei persoane.
Advertisment
Scopul din spatele acestui proces revoluționar a fost o încercare de a preveni bolile incurabile în rândul copiilor, vizând mutațiile genetice. Aceasta vine la doar opt ani după ce legea a fost schimbată în Marea Britanie pentru a permite această procedură – și la șapte ani după ce prima naștere de acest tip a avut loc în Mexic.
Una din șase persoane la nivel global se confruntă cu probleme de fertilitate, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, scrie Business Indiser.
Recomandări
Acest lucru a alimentat cererea de noi tehnologii care pot ajuta oamenii să conceapă și o explozie proporțională de capital de risc în acest domeniu.
,,Nu este un secret faptul că oamenii fac copii mai târziu” , a declarat Camila Caso, anterior director de platformă la Recharge Capital. ,,Până în 2050, aproximativ 50% dintre cupluri vor folosi un fel de tehnologie artificială pentru a avea un copil. „
Startup-urile care activează în acest sector oferă totul, de la FIV și servicii de congelare a ovulelor și spermei, până la servicii de îngrijire a sarcinii, consultații privind fertilitatea și tratamente de planificare familială.
,,Deși este dificil să se fixeze o singură cifră pentru dimensiunea sectorului tehnologiilor de reproducere și fertilitate din Europa, cu siguranță a existat o creștere semnificativă pe întreaga piață” , a declarat Sasha Astafyeva, partener la Atomico.
În 2021, investitorii au băgat o sumă record de 3,76 miliarde de dolari în startup-uri din domeniul tehnologiei de reproducere la nivel global, conform datelor Pitchbook. În 2022, această sumă s-a diminuat la 1,61 miliarde de dolari, în concordanță cu un declin mai larg al finanțării startup-urilor. În 2023, până în prezent, startup-urile au obținut 623 de milioane de dolari.
Printre exemple se numără TMRW, finanțată de Peter Thiel, care a proiectat un instrument robotic pentru a automatiza congelarea ovulelor. În acest an, Kindbody – care a înființat clinici tehnologice pentru fertilitate și ginecologie – a strâns 100 de milioane de dolari la o evaluare de 1,8 miliarde de dolari.
Investitorii văd, de asemenea, o oportunitate în startup-urile care pot oferi servicii greu accesibile în SUA după anularea hotărârii Roe vs. Wade. Fondatorii din industria fertilității se bcură de această schimbare și se instalează în afara SUA, în special în Europa și Asia, a declarat Caso.
Insider a întrebat șapte investitori în capital de risc despre startup-urile din domeniul tehnologiei de reproducere și fertilitate care urmează să ia avânt. Lista, în ordine alfabetică, este următoarea:
- Apryl oferă beneficii de fertilitate ca un ajutor pentru angajați, Berlin, Germania
- Béa Fertility dezvoltă un tratament de fertilitate la domiciliu, Londra, Marea Britanie
- EndoGene.Bio creează un test neinvaziv pentru endometrioză, Paris, Franța
- Fertility Mapper este o platformă de evaluare a tratamentelor de fertilitat, Londra, Marea Britanie
- Gaia oferă planuri de asigurare pentru fertilizare in vitro, Londra, Marea Britanie
- ImVitro vrea să maximizeze succesul tratamentelor FIV, Paris, Franța
- Louise este o platformă de date bazată pe inteligență artificială pentru FIV, Bordeaux, Franța
- Peppy oferă servicii de fertilitate și îngrijire a sarcinii pentru angajate lor, Londra, Marea Britanie
- The Lowdown oferă servicii pentru femeile care iau anticoncepțional, Londra, Marea Britanie
- Tuune vrea să împace pacienții cu contracepția ce li se potrivește cel mai bine, Londra, Marea Britanie.
În timp ce natalitatea se prăbușește în România, peste 150.000 de cupluri care doresc să aibă un copil se confruntă cu probleme de infertilitate, potrivit unui studiu dat publicității de Asociația de Reproducere Umană din România.
În 2022 au venit pe lume puțin peste 170.000 de copii, față de cei aproape 200.000 născuți în 2021, și a fost anul-record negativ din 1930 încoace, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, iar specialiștii estimează că aceasta va fi și media următorilor ani.
Una dintre cauze este numărul mare de români care suferă de infertilitate. Ediția a doua a primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România, prezentat, ieri, de Asociația pentru Reproducere Umană din România (ARUR), la 5 ani după demersul inițiat în 2018, arată că, la ora actuală, 17,1% din populația fertilă din România, s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate.
După doi ani de pandemie și după mai bine de un an de război într-o țară vecină, studiul relevă că numărul celor care vor să devină părinți cât mai repede este în scădere față de acum 5 ani.
„1 din 5 cupluri (21%) și-ar dori un copil cât mai curând, procent în scădere față de 2018 (29,1%). Însă mai mult de jumătate dintre aceștia (52,6% – aproximativ 150.000 de cupluri) nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de mai bine de un an, o creștere semnificativă față de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situație. 23% din sarcinile existente în momentul de față sunt obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, aceasta însemnând aproximativ 8.400 de sarcini active cu tratament (ianuarie-februarie 2023), față de o medie de 18% în ultimii 5 ani”, conform ARUR.
„La ora actuală, există peste 150.000 de cupluri în România care doresc să aibă un copil și au probleme de infertilitate. Adică sunt conștienți că au probleme de infertilitate. Având în vedere că sunt sub 200.000 de nașteri pe an, dacă aceste cupluri ar avea un copil în următorul an, practic, s-ar dubla numărul de nașteri doar într-un an. Vă dați seama cât de mare este problema” , subliniază dr. Andreas Vythoulkas, director executiv al ARUR.
„Există acum tratamente care sunt eficiente și e important ca acele cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală să meargă mai departe, să nu se oprească, fiindcă se observă din studiu că există rezultate bune cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată” , recomandă dr. Andreas Vythoulkas, director executiv ARUR.
Mai mulți români apelează la un specialist în infertilitate
Studiu derulat de ARUR relevă și că un procent mai mare de români care se confruntă cu această problemă au aflat că trebuie să apeleze la un specialist în infertilitate, nu la medicul ginecolog.
Astfel, 46% dintre cei care nu pot obține o sarcină au mers la medicul specialist în infertilitate, un procent în creștere față de studiul din 2018, când doar 38% mergeau la un astfel de specialist.
„Tot mai multe cupluri au încredere în clinicile din România, ceea ce este foarte important. Din datele din studiu putem să remarcăm și că tot mai multă lume a început să audă de medicii specialiști în infertilitate, mai mulți decât acum 5 ani, la precedentul studiu” , spune prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele ARUR, subliniind că aceste cupluri au nevoie de suport financiar.
Totodată, cifrele arată că tratamentul prin fertilizare in vitro a crescut cu 80% față de studiul precedent (18% pentru cifrele actuale, față de 10% pentru cifrele de acum 5 ani), ceea ce, spun specialiștii, conduce la ideea că problemele de infertilitate sunt mai complexe la ora actuală.
44% dintre cei care intenționează să apeleze la tratamentul prin FIV în următorul an iau în calcul Programul Național de Fertilizare, în creștere semnificativă față de cei 20% care luau în considerare să apeleze la un astfel de program acum 5 ani.
Citește și
Emmanuel Macron îl susține pe Volodimir Zelenski înainte de summitul NATO
Partenerii noștri