• OMS lansează un avertisment dur, în timp ce un raport constată că obezitatea provoacă 200.000 de cazuri de cancer pe an în Europa, notează The Guardian.
  • Potrivit raportului, nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creşterea obezităţii până în 2025.
  • Prevalenţa obezităţii în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepţia Americii, potrivit raportului prezentat la Congresul european privind obezitatea.

Un raport important arată că obezitatea provoacă 200.000 de cazuri de cancer şi 1,2 milioane de decese pe an.

OMS lansează un avertisment dur, în timp ce un raport constată că obezitatea provoacă 200.000 de cazuri de cancer pe an în Europa, notează The Guardian.

În primul studiu de acest fel din ultimii 15 ani, OMS arată că ratele de supraponderabilitate şi obezitate au atins niveluri mortale şi „continuă să crească„.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Potrivit raportului, nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creşterea obezităţii până în 2025.

În întreaga Europă, 59% dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi, la fel ca şi 8% dintre copiii sub 5 ani şi unul din trei copii de vârstă şcolară.

Prevalenţa obezităţii în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepţia Americii, potrivit raportului prezentat la Congresul european privind obezitatea.

Obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicaţii musculo-scheletice, diabet de tip 2, boli de inimă şi cel puţin 13 tipuri de cancer. Raportul a precizat că excesul de grăsime corporală duce la deces prematur şi reprezintă un factor de risc major pentru dizabilităţi.

În întreaga regiune europeană a OMS, este probabil ca obezitatea să fie direct responsabilă pentru cel puţin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, această cifră urmând să crească în următoarele decenii”, se arată în raport: „pentru unele ţări din regiune, se preconizează că obezitatea va depăşi fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit”.

Bărbații sunt mai predispuși la această boală

Dintre toate ţările din Europa, primele locuri sunt ocupate de Israel, Malta, Turcia şi Marea Britanie.

Raportul a constatat că bărbaţii europeni sunt mai predispuşi la supraponderabilitate sau obezitate în general, deşi în Europa sunt mai multe femei obeze (24%) decât bărbaţi (22%).

Persoanele obeze au fost afectate în mod disproporţionat de pandemie, se arată în raport. Au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce priveşte consumul de alimente şi modelele de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătăţii oamenilor timp de mulţi ani şi care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi modificate.

Cauzele obezităţii sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă şi inactivitatea fizică. Raportul a afirmat că „factorii de mediu specifici vieţii în societăţile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea„, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii şi proliferarea jocurilor sedentare online.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că redresarea „epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investiţiilor şi a inovării în domeniul sănătăţii şi prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice şi rezistente, putem schimba traiectoria obezităţii”.

În raport se cere un angajament politic la nivel înalt pentru combaterea obezităţii, alături de măsuri precum taxe pe zahăr pentru băuturile zaharoase şi subvenţii pentru alimente sănătoase.

Potrivit raportului, trebuie să se pună capăt comercializării de alimente nesănătoase către copii.

Alte măsuri menţionează limitarea „proliferării punctelor de vânzare de mâncare de tip take away„, etichetarea corespunzătoare a alimentelor pentru copii şi introducerea în lege a standardelor nutriţionale pentru alimente în medii precum grădiniţele.