• Dacă ai nevoie de o ceașcă de cafea pentru a-ți începe ziua, nu ești singur – de fapt, ești în majoritate.
  • Deși cafeaua nu este neapărat nesănătoasă, există câteva obiceiuri dăunătoare legate de cafea, ce pot contribui la o îmbătrânire mai rapidă, în funcție de modul în care o bei.
  • Iată ce trebuie să eviți data viitoare când te duci să iei o ceașcă de cafea.

Dacă ai nevoie de o ceașcă de cafea pentru a-ți începe ziua, nu ești singur – de fapt, ești în majoritate. Potrivit unui studiu realizat în 2020 de către Asociația Națională a Cafelei, 62% dintre americani beau o formă de cafea în fiecare zi.

Deși cafeaua nu este neapărat nesănătoasă, există câteva obiceiuri dăunătoare legate de cafea, ce pot contribui la o îmbătrânire mai rapidă, în funcție de modul în care o bei. Lisa Moskovitz, RD, CEO al NY Nutrition Group, autoare a The Core 3 Healthy Eating Plan și membră a consiliului de experți medicali Eatthis, spune exact ce trebuie să eviți data viitoare când te duci să iei o ceașcă de cafea.

Să bei cafea în loc să iei micul dejun

Mulți spun că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că, bineînțeles, înlocuirea lui cu o cafea, nu poate fi bună pentru sănătatea ta generală.Potrivit lui Moskovitz, săritul peste această oră de masă principală poate duce la o alimentație mai puțin nutritivă”, mai exact, una care merge împotriva îmbătrânirii sănătoase. Și, potrivit diverselor studii de cercetare, săritul peste micul dejun și consumul de cafea pur și simplu poate duce, de asemenea, la unele complicații grave de sănătate.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Un studiu despre orarul meselor a constatat că modelele de alimentație în care participantul sărea cu regularitate peste micul dejun au fost asociate cu un declin cognitiv mai mare decât cei care aveau ore de masă mai echilibrate. În loc să sari peste micul dejun și să treci direct la cafea, Moskovitz sugerează să iei un mic dejun format din fructe proaspete, cereale integrale și nuci sau semințe” pentru o masă de dimineață plină de fibre și antioxidanți.

Bei cafeaua ușoară și foarte dulce

Dacă nu ești adeptul cafelei negre și preferi să adaugi cremă și îndulcitori, te avertizăm: îți poate afecta sănătatea, în funcție de cantitatea pe care o adaugi. Cantități moderate de zahăr în alimentația ta sunt în regulă, dar dacă exagerezi cu pachețele de zahăr de fiecare dată când ai nevoie de un energizant, se poate acumula în timp”, spune Moskovitz.

Mai exact, pe măsură ce îmbătrânești, ai putea avea în vedere o creștere majoră a glicemiei, a inflamației și a multor alte afecțiuni de sănătate. Un studiu a constatat, de asemenea, că consumul unor cantități mai mari de zahăr adăugat a fost asociat cu o mai mare fragilitate” la adulții în vârstă, ceea ce înseamnă că au existat mai multe cazuri de pierdere neintenționată în greutate și mai puțină activitate fizică.

Consumul prea mult zahăr în mod regulat poate contribui la îmbătrânirea mai rapidă a pielii. Atunci când consumi prea mult zahăr, acesta poate forma AGE (produse finale de glicație avansată), care dăunează nivelului de colagen al pielii, contribuind astfel la reducerea elasticității în timp.

Bei cafea în loc de apă

Să-ți amintești să bei apă este un obicei pe care mulți îl uită adesea, dar atunci când bei multă cafea, aceasta poate fi o rețetă pentru deshidratare și un dezastru în ceea ce privește sănătatea ta generală. Potrivit lui Moskovitz, dacă uiți să înlocuiești cofeina cu apă, poți duce la o deshidratare care poate avea un impact negativ asupra pielii, digestiei, nivelului de energie, absorbției nutrienților și chiar asupra articulațiilor”.

Consumul de cafea pe tot parcursul zilei – și al nopții

Când vine vorba de alegerea momentului în care să îți bei cafeaua, fă tot posibilul să te limitezi la dimineața. Chiar dacă cofeina nu te va ține treaz până noaptea târziu, asta nu înseamnă că ar trebui să bei o ceașcă chiar înainte de culcare. Potrivit lui Moskovitz, cofeina este un stimulent care, atunci când este consumată prea aproape de ora de culcare, va perturba odihna adecvată. Un somn slab poate face ravagii în ceea ce privește recuperarea, sistemul imunitar, starea de spirit, energia, metabolismul și tot ce se află între ele”.

Cercetările susțin că somnul perturbat este o mare problemă. Potrivit unui studiu al UCLA publicat în American Academy of Sleep Medicine, o noapte de somn inadecvat poate îmbătrâni celulele mai repede, ceea ce poate contribui la boli legate de vârstă în timp.

Utilizarea îndulcitorilor artificiali

Iată care este treaba cu îndulcitorii artificiali – chiar dacă poate părea o idee bună să îi pui în cafea în loc să folosești îndulcitori adevărați, aceștia au de fapt un impact serios asupra sănătății tale pe termen lung. Potrivit lui Moskovitz, nu numai că acești îndulcitori sunt lipsiți de valoare nutritivă, dar îndulcitorii nenutritivi, cum ar fi sucraloza și aspartamul, pot dăuna nivelului de insulină și sănătății intestinelor, ceea ce influențează toate căile vitale din organism, și te determină să poftești la mai multe dulciuri în general pe parcursul zilei”.