• Cercetătoarea Matilda Brown: „9 din 10 dintre medicamentele noastre provin din plante”.
  • 100.000 de plante sunt în pericol, printre care şi orhideele, ananasul şi cerealele.
  • 77% dintre speciile de plante încă nedescrise de oamenii de știință se află în pericol.
  • Procesul de descoperire și catalogare a noilor specii de plante poate dura și 16 ani.
  • Unele specii de plante, încă nedescrise, dispar până sunt catalogate de cercetători.

Omenirea riscă să piardă aproape jumătate dintre medicamente. Motivul? Aproape 100.000 de specii de plante sunt pe cale de dispariție.

Raportul este îngrijorător. 9 din 10 dintre medicamentele noastre provin din plante. Ne putem aștepta să pierdem până la jumătate dintre toate viitoarele noastre medicamente. De ce? Jumătate dintre plantele cu flori sunt amenințate, numărul lor depășind 100.000, mai mult decât numărul total al speciilor de mamifere, păsări, reptile, peşti, toate vertebratele noastre la un loc, scrie Sky News.

Totodată cercetătorii spun că 77% dintre speciile încă nedescrise de oamenii se află în pericol. Unele dispar în perioada cuprinsă între descoperirea lor şi momentul în care sunt catalogate, proces care durează 16 ani.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Principala cauză a acestor dispariții este pierderea habitatului plantelor, prin defrișări ori ridicarea de baraje ce inundă zonele fluviale din amonte, potrivit studiului. Schimbările climatice sunt o altă cauză.
a declarat analista în domeniul conservării Matilda Brown. Brown se numără printre cercetătorii care au publict aceste descoperiri într-un un nou raport intitulat „Situaţia plantelor şi ciupercilor din lume”. Ei solicită ca toate speciile nou descrise să fie considerate ameninţate, cu excepţia situaţiilor în care se dovedește contrariul.

Citește și: