Un specialist a stabilit categoriile de persoane protejate în fața noii tulpini a virusului.

Epidemiologul român Octavian Jurma a stabilit categoriile de persoane protejate în fața Omicron, noua tulpină a virusului SARS-CoV-2. Jurma recomandă în continuare vaccinarea ca formă de protecție față de toate variantele virusului.

Specialistul român a analizat studiile realizate în lume și datele statistice pentru a realiza topul imunității față de Omicron. Jurma le-a împărțit în patru categorii.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Categoriile de persoane protejate în fața tulpinii Omicron

  1. Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare
  2. Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare
  3. Imunitatea după schemă completă fără booster = insuficientă (de 25x mai puțin eficientă decât față de tulpina ancestrală) => risc mare de reinfectare
  4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare

Octavian Jurma a mai spus că datele statistice confirmă studiile. Majoritatea celor spitalizați în Africa de Sud și în Danemarca nu sunt vaccinați. De aceea, în viziunea medicului singura soluție este vaccinarea anti-COVID.

„Așadar simplificat: dacă ai trecut prin infectare, vaccineaza-te, dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul, dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccinează-te și dacă nu îți pasă, roagă-te ca Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID”, a precizat Jurma.

Până în prezent, în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta Omicron.