• OMS a anunțat că 99% din populația globală respiră un aer care depășește limitele sale de calitate și este adesea plin de particule care pot pătrunde adânc în plămâni, în vene și artere, provocând boli.
  • Cea mai slabă calitate a aerului este înregistrată în regiunile din estul Mediteranei și Asia de sud-est, urmate de Africa, a precizat OMS.
  • După ce am supraviețuit unei pandemii, este inacceptabil să avem încă șapte milioane de decese care pot fi prevenite și nenumărați ani de sănătate pierduți din cauza poluării aerului”, a declarat Dr. Maria Neira, șefa departamentului de mediu, schimbări climatice și sănătate al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat luni o actualizare a bazei sale de date privind calitatea aerului, care se bazează pe informații provenite de la un număr tot mai mare de orașe, localități și sate din întreaga lume.

OMS a anunțat că 99% din populația globală respiră un aer care depășește limitele sale de calitate a și este adesea plin de particule care pot pătrunde adânc în plămâni, în vene și artere, provocând boli.

După ce am supraviețuit unei pandemii, este inacceptabil să avem încă șapte milioane de decese care pot fi prevenite și nenumărați ani de sănătate pierduți din cauza poluării aerului”, a declarat Dr. Maria Neira, șefa departamentului de mediu, schimbări climatice și sănătate al OMS.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

OMS a analizat pentru prima dată dioxidul de azot la sol

Baza de date, care a luat în considerare în mod tradițional două tipuri de particule cunoscute sub numele de PM2,5 și PM10, a inclus pentru prima dată măsurători la sol ale dioxidului de azot. Ultima versiune a bazei de date a fost publicată în anul 2018.

Dioxidul de azot provine în principal din arderea combustibilului generat de om, cum ar fi prin traficul rutier, și este cel mai frecvent în zonele urbane. Expunerea poate aduce boli respiratorii precum astmul și simptome precum tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație, precum și mai multe internări în spitale și la Urgențe, a precizat OMS.

Lumea în curs de dezvoltare este deosebit de afectată: India a înregistrat niveluri ridicate de PM10, în timp ce China a prezentat niveluri ridicate de PM2,5, a arătat baza de date.

Particulele, în special PM2,5, sunt capabile să pătrundă adânc în plămâni și să pătrundă în sânge, provocând efecte cardiovasculare, cerebrovasculare (accidente vasculare cerebrale) și respiratoria”, a declarat OMS.

Constatările evidențiază amploarea schimbărilor necesare pentru a combate poluarea aerului, a declarat Anumita Roychowdhury, expert în poluarea aerului la Centrul pentru știință și mediu, o organizație de cercetare din New Delhi.

India și întreaga lume trebuie să se pregătească pentru schimbări majore pentru a încerca să reducă poluarea aerului: vehicule electrice, renunțarea la combustibilii fosili, extinderea masivă a energiei verzi și separarea deșeurilor în gospodării”, a spus ea.