- OMS dă indicații contradictorii despre aspartam. Deși crește riscul apariției cancerului, poate fi consumat moderat.
- OMS: Sunt studii despre cancerul la ficat, de sân, cancerele legate de obezitate și anumite forme de leucemie, dar mai avem nevoie de studii.
- Copiii ar putea fi cei mai afectați, nu îi învățați cu gustul dulce, transmite OMS.
OMS dă indicații contradictorii despre aspartam. Poate fi consumat în cantitate moderată, chiar dacă există un risc de cancer. Deși există studii care arată că aspartamul poate duce la cancer de ficat, de sân, cancere legate de obezitate sau anumite forme de leucemie, OMS consideră că aceste studii nu sunt suficient de concludente și până la o decizie finală este mai bine să fie redus consumul acestui tip de îndulcitor. De asemenea, cel mai bine ar fi să fie consumat de copii, pentru ei riscul ar putea fi mai mare.
Advertisment
26 de cercetători au analizat 1.300 de studii despre efectele aspartamului asupra sănătății și nu au reușit să tragă o concluzie. Este motivul pentru care nici au redus recomadarea pentru cantitatea care ar trebui să fie consumată: 40 de mg pe kilogram-corp. Pentru o persoană de 70 de kilograme, nu este recomandat consumul a mai mult de 2800 mg de îndulcitor pe zi.
”Dacă ne uităm la cantitatea de aspartam din sucuri, care este de 200-300 de miligrame pentru o doză, asta înseamnă că putem bea între 9 și 14 doze pe zi. Este o cantitate destul de mare”, spune Francesco Branco, directorul departamentului de nutriție de la OMS, citat de Le Monde.
Recomandări
Chiar și această recomandare este controversată, cantitatea de aspartam diferă, chiar și pentru sucuri, iar aspartamul este folosit în peste 6000 de produse.
Pentru că nu sunt studii concludente nici despre efectul asupra copiilor, se consideră că efectele lor ar putea fi mai grave. Mai ales dacă se vor obișnui cu gustul dulce și vor crește consumul la vârsta adultă.
La copii, în mod special, expunerea la vârste mici la gustul dulce va continua în viața adultă. Și cred că este important să fie obișnuiți cu un gust dulce mai puțin intens, acest lucru este benefic în general în orice dietă sănătoasă. Deci nu exagerați cu acest consum. Nu folosiți sucuri ca principală sursă de fluide. Puneți pe masă apă, a mai spus Branco.
Citește și
România se află în top 10 cele mai pofticioase popoare. Care sunt campionii caloriilor
Partenerii noștri