• OMS încă nu știe cum ar gestiona următoarea pandemie.
  • Șeful OMS: Nu toate țările au același nivel de acces la vaccinuri.
  • Șeful OMS: Sper că vom veni cu un plan mai bun data viitoare.
  • OMS nu a dat detalii despre punctul în care au ajuns discuțiile.
  • Țările în dezvoltare se tem că nu-și vor permite viitoarele vaccinuri.

După doi ani de negocieri, Organizația Mondială a Sănătății încă nu știe cum ar gestiona următoarea pandemie. Asta după ce a încercat să redacteze un tratat – fără succes. Șeful OMS spune că diferența dintre țările bogate și cele sărace când vine vorba de accesul la vaccinuri este un „eșec moral catastrofal”. Dar asta nu-l împiedică să spere că organizația va veni cu un plan mai bun pentru următoarea pandemie.

Comisia de negociere nu a dat detalii despre punctul în care au ajuns discuțiile. Țările în dezvoltare spun că ar putea trimite mostre de virusuri ca să fie create vaccinuri, dar se tem că după aceea nu-și vor permite să le cumpere din cauza prețurilor. Britanicii spun că vor accepta tratatul doar dacă este conform cu interesele lor.

OMS va prezenta un proiect final de tratat săptămâna aceasta, la Adunarea Mondială a Sănătății, unde miniștrii Sănătății se adună în fiecare an, la Geneva.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Pandemia COVID-19 a ucis milioane de oameni din întreaga lume, a distrus sistemele de sănătate și a perturbat economiile. Tedros a descris imensa disparitate dintre țările bogate și cele sărace în ceea ce privește accesul la vaccinuri și la alte necesități drept „un eșec moral catastrofal”.

„Multe dintre provocările care au provocat un impact grav în timpul COVID -19 încă există”, a spus el. Driece și Precious Matsoso, copreședinții comisiei de negociere, nu au intrat în detalii despre punctele în care discuțiile s-au împotmolit. Dar alții au subliniat diferențele privind schimbul de informații despre agenții patogeni, drepturile de proprietate intelectuală și accesibilitatea vaccinurilor.

Potrivit unui reportaj realizat de The Associated Press, țările în curs de dezvoltare sunt îngrijorate de faptul că ar putea furniza mostre de virusuri care să fie folosite pentru dezvoltarea de vaccinuri, dar apoi să nu-și poată permite aceste vaccinuri.

Unii senatori republicani americani au protestat în fața administrației Biden că proiectul de tratat conținea aspecte legate de „drepturile de proprietate intelectuală”. Iar Marea Britanie a declarat că va fi de acord cu tratatul doar dacă „aderă la interesul național și suveranitatea britanică”, a relatat AP.

Agenția France-Presse a precizat că a văzut un proiect de acord din care o mare parte a fost aprobată, dar au existat o serie de alte secțiuni care nu au fost aprobate.