- Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează o nouă variantă Covid cu numeroase mutaţii.
- OMS a programat o reuniune specială vineri pentru a discuta ce ar putea însemna aceasta pentru vaccinuri.
Varianta, denumită B.1.1.1.529, a fost detectată în Africa de Sud în număr mic, potrivit OMS.
Advertisment
„Nu ştim încă foarte multe. Ceea ce ştim este că această variantă are un număr mare de mutaţii. Iar îngrijorarea este că, atunci când ai atât de multe mutaţii, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a declarat Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri care a fost transmisă în direct pe canalele de socializare ale organizaţiei.
Monitorizarea noii variante are loc în contextul în care cazurile de Covid se înmulţesc în întreaga lume în apropierea sezonului de sărbători, OMS raportând puncte fierbinţi în toate regiunile şi în special în Europa.
Recomandări
Oamenii de ştiinţă sud-africani au detectat peste 30 de mutaţii ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele din organism, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă găzduite de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud, omul de ştiinţă sud-african Tulio de Oliveira.
Varianta B.1.1.1.529 conţine mai multe mutaţii asociate cu o rezistenţă crescută la anticorpi, ceea ce ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutaţii care, în general, o fac mai contagioasă, potrivit diapozitivelor prezentate în cadrul briefingului. Alte mutaţii din noua variantă nu au fost observate până acum, astfel că oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă sunt semnificative sau dacă vor schimba modul în care se comportă virusul.
Varianta s-a răspândit rapid în provincia Gauteng, în care se află cel mai mare oraş al ţării, Johannesburg.
Varianta a fost detectată şi în Botswana şi Hong Kong, a precizat Phaahla.
Grupul de lucru pentru evoluţia virusului va decide dacă B.1.1.529 va deveni o variantă de interes sau o variantă îngrijorătoare, după care OMS îi va atribui variantei un nume grecesc, a spus Van Kerkhove.
Partenerii noștri