• Mai mult de jumătate dintre copii trăiesc în țări în care conflictele armate sau alte crize umanitare au creat situații fragile și vulnerabile.
  • Dr. Katherine O’Brien, directorul departamentului de imunizare și vaccinuri al OMS, a declarat: Acest lucru pune în pericol viața celor mai vulnerabili copii”.
  • Acoperirea vaccinală globală nu a revenit încă la nivelurile din 2019, înainte ca pandemia Covid-19.

Conflictele au împiedicat eforturile de vaccinare a copiilor din întreaga lume, au avertizat liderii din domeniul sănătății, în timp ce noi cifre au arătat că aproximativ 14,5 milioane de copii nu au primit nicio doză de imunizare, anunță The Guardian.

Mai mult de jumătate dintre copii trăiesc în țări în care conflictele armate sau alte crize umanitare au creat situații fragile și vulnerabile, potrivit datelor furnizate de Unicef, agenția ONU pentru copii, și de Organizația Mondială a Sănătății.

Războiul din Sudan a dus la o creștere uriașă a numărului de copii nevaccinați, de la aproximativ 110.000 în 2021 la un număr estimat de 701.000 anul trecut. Yemen are 580.000 de copii nevaccinați, în creștere de la 424.000 în urmă cu trei ani.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

În plus față de cei 14,5 milioane de copii cu doză zero” în 2023, 6,5 milioane de copii erau subvaccinați„, ceea ce înseamnă că nu primiseră toate dozele recomandate.

Ambele cifre au crescut față de 2022, au declarat luni oficialii, avertizând că, în ciuda progreselor înregistrate în unele regiuni, obiectivul internațional de a reduce la jumătate numărul de copii cu doze zero până în 2030 nu a fost atins.

Dr. Katherine O’Brien, directorul departamentului de imunizare și vaccinuri al OMS, a declarat: Acest lucru pune în pericol viața celor mai vulnerabili copii”.

Ea a declarat că copiii din zonele umanitare sunt lipsiți, de asemenea, de securitate, de nutriție, de asistență medicală și, ca urmare a acestor lucruri, este foarte probabil să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare dacă o contractează”.

Acoperirea vaccinală globală nu a revenit încă la nivelurile din 2019, înainte ca pandemia Covid-19 să perturbe programele de imunizare. În acel an, 12,8 milioane de copii au fost clasificați ca „doză zero” și alți 5,5 milioane ca fiind sub-vaccinați.

Mai mult de jumătate dintre copiii cu doze zero din lume trăiesc în 10 țări, despre care oficialii au spus că sunt un amestec de țări cu cohorte de nașteri mari, sisteme de sănătate slabe sau ambele”.

Acestea includ Nigeria, India, Republica Democrată Congo și Indonezia. În 2023, Sudan, Yemen și Afganistan s-au alăturat listei.

Douglas Hageman, reprezentantul Unicef în Sudan, a declarat că sistemul de sănătate al țării s-a prăbușit în timpul războiului. Acoperirea națională de vaccinare a scăzut de la 85% înainte de război la aproximativ 50% în prezent, cu rate medii de 30% în zonele de conflict activ și de până la 8% în Darfur de Sud”, a declarat el.

Epidemiile de boli prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola, rubeola și poliomielita, au fost frecvente, a adăugat Hageman. Vaccinările în Yemen au fost alarmant de scăzute”, a declarat Peter Hawkins, reprezentantul Unicef în această țară.

Citește și