- Copiii pot fi sensibili la medicamente, alimente sau la factori de mediu
- Sunt 25% șanse ca un părinte să transfere copilului alergiile de care suferă
- Până în 2025 unul din doi oameni vor suferi de o boală alergică
Auzi tot mai des de persoane care suferă de alergii. Crește numărul lor de la an la an. Iar primii afectați sunt copiii.
Sunt alergici în principal la alimente, iar părinții nu au cum să știe asta până când cel mic nu se îmbolnăvește.
Așa i s-a întâmplat și Nicoletei când a aflat de sensibilitatea fiului ei. Măcar acum e mult mai atentă la alimentația lui și are mereu la îndemână o cremă hidratantă.
Nicoleta Gherlan, mama unui copil cu alergii: A început totul de la un punctuleț, care apoi in câteva luni s-a extins. La el reacția tot timpul este pe față. Acum o lună și jumătate i-am făcut niște teste. I-a ieșit la țelină, papaya, quinoa, caju. I-a ieșit la acarianul mucegai.
Camelia Berghea e medic alergolog și știe că factorii genetici joacă un rol important în această problemă. Totuși, dacă nu ai rude alergice, nu înseamnă că ai scăpat! Și poluarea sau modificările de climă favorizează apariția alergiilor.
Camelia Berghea, medic primar alergologie și imunologie: În primii ani de viață, găsim cel mai frecvent alergii alimentare. Adultul tânăr, chiar dacă n-a avut nicio alergie în copilărie, este un candidat ideal să dezvolte o alergie. Sunt să zicem, categorii de risc știute, unde se încearcă și măsuri de profilaxie, dar acesta este răspunsul care lipsește de fapt în întreaga lume. Pentru că dacă am avea măsuri eficiente de prevenire a bolilor alergice, nu am mai vorbi de această evoluție către frecvențe din ce în ce mai mari.
CEI MAI COMUNI ALERGENI ALIMENTARI
- lapte
- ouă
- alune
- pește
- cereale
CEI MAI COMUNI ALERGENI DE MEDIU