• Paralizia în somn este una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe din timpul somnului.
  • Cei care trec prin asta simt că nu se pot mișca, nu pot vorbi, deși s-au trezit din somn. De asemenea, halucinațiile au loc în 75% dintre cazuri.
  • Oamenii care se confruntă cu paralizia în somn recurentă sunt sfătuiți să meargă la medicul de familie, care poate identifica o afecțiune subiacentă, cum ar fi insomnia sau PTSD.

Turbulențele nocturne ale somnului pot fi terifiante, ba chiar ne pot face să credem în lucruri „paranormale”, scrie Mirror.

Cei care au pățit vreodată să se trezească brusc din somn cu senzația că nu sunt singuri în cameră sau că nu mai au control asupra corpului lor se pot liniști – medicii vin cu denumirea științifică a fenomenului și cu explicația.

The Sleep Foundation descrie paralizia în somn drept „inabilitatea temporară de a te mișca sau de a vorbi, care se întâmplă imediat după ce adormi sau după ce te trezești”. În timpul unui episod de paralizie în somn, bariera dintre somn și starea de veghe – care de regulă este definită și diferită – este temporar estompată, iar asta duce la o stare mixtă de conștiință, în care indivizii își mențin un anumit grad de conștientizare, oricât de distorsionată, a lumii din jurul lor, în timp ce nu se pot mișca.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

De obicei, somnul REM se combină cu visatul și atonia (pierderea scurtă a controlului mușchilor), care ne ajută pe noi să nu acționăm în viața reală atunci când dormim. Paralizia în somn, pe de altă parte, apare atunci când atonia și imaginile mentale ale somnului REM persistă chiar și când ne-am trezit.

Medicii au grupat paralizia în somn în două categorii:

1. Paralizia în somn izolată, sau episoadele de paralizie unice care nu sunt legate de un diagnostic de bază de narcolepsie (o tulburare neurologică care perturbă capacitatea creierului de a controla în mod corespunzător starea de veghe).

2. Paralizia în somn recurentă, sau episoade multiple de paralizie în somn de-a lungul timpului, asociate cu narcolepsia.

Aproximativ 75% din episoadele de paralizie în somn implică halucinațiile.

Tipuri de halucinații

1. Halucinațiile „intruse”– percepția că mai este o persoană periculoasă în cameră cu tine;

2. Halucinații cu presiune în piept (halucinații incubus), care implică senzații de sufocare care apar în mod regulat în tandem cu halucinațiile intruse;

3. Halucinații vestibular-motorii (V-M), care implică senzații de mișcare sau senzații în afara corpului.

Nu este clar de ce unii oameni trec prin paralizia în somn, dar a fost asociată cu insomnia, modele de somn întrerupt, PTSD (stres post-traumatic), tulburare de anxietate generalizată, tulburare de panică și un istoric familial de paralizie în somn.

Cum poți preveni paralizia în somn

Deși nu există o metodă „fulger” pentru a scăpa de paralizia în somn, există câteva recomandări din partea medicilor.

  • Somnul regulat de 7 – 9 ore în fiecare zi;
  • O rutină de somn – trezit și culcat la aceeași oră în fiecare zi;
  • Sport, dar nu cu 4 ore înainte de somn;
  • Dormitul pe burtă sau pe o parte, întrucât dormitul pe spate poate favoriza apariția episodelor de paralizie în somn.

Cei care se luptă cu paralizia în somn recurentă sunt sfătuiți să meargă la medicul de familie, care poate identifica o afecțiune subiacentă, cum ar fi insomnia sau PTSD, iar de acolo ar putea fi îndrumați către un specialist în tulburări de somn.

Citește și