Majoritatea oamenilor care se infectează cu varianta Delta de coronavirus și sunt complet vaccinați fac o formă ușoară a bolii sau nu prezintă nici un simptom, a informat marți Organizația Mondială a Sănătății, potrivit CNBC.

Spitalizările cu COVID sunt în creștere în mai multe părți ale lumii, mai ales acolo unde ratele de vaccinare sunt scăzute și unde varianta delta, foarte contagioasă, se răspândește.

În SUA, oficialii au declarat că toate spitalizările și decesele recente cauzate de COVID au avut loc în rândul persoanelor nevaccinate.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

În plus, unele studii au arătat că cei infectați cu COVID după vaccinare produc mult mai puțin virus decât cei nevaccinați, reducând astfel riscul de transmitere a virusului la alte persoane.

De asemenea, persoanele care sunt complet vaccinate împotriva COVID-19 sunt în continuare infectate cu varianta delta, dar oficialii din domeniul sănătății globale au declarat că vaccinurile au protejat majoritatea oamenilor de îmbolnăvirea gravă sau de deces.

„Există rapoarte care arată că persoanele vaccinate au cazuri de infecție, în special cu varianta delta. Majoritatea acestora sunt infecții ușoare sau asimptomatice”, a declarat dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Cu toate acestea, spitalizările sunt în creștere în unele părți ale lumii, mai ales acolo unde ratele de vaccinare sunt scăzute și unde varianta delta, foarte contagioasă, se răspândește, a precizat oficialul OMS.

„Varianta delta face ravagii în întreaga lume într-un ritm alarmant, determinând un nou vârf de cazuri și decese. Totuși, nu peste tot se înregistrează aceeași amploare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Varianta se răspândește rapid și infectează persoane neprotejate și vulnerabile, a spus el.

Oficialii OMS au avertizat că persoanele vaccinate pot în continuare să se îmbolnăvească de Covid și să o transmită altora, motiv pentru care au îndemnat oamenii să continue să poarte măști și să practice distanțarea socială: „Cu siguranță reduce semnificativ șansele de spitalizare severă și de deces”.

Unele studii au arătat că cei infectați cu COVID după vaccinare produc mult mai puțin virus decât cei nevaccinați, reducând astfel riscul de a transmite virusul altora. Oficialii OMS au declarat că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege impactul vaccinurilor asupra transmisibilității.