• De la 1 iulie, dacă ai peste 40 de ani va fi mai simplu să-ți faci analizele
  • 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate din fonduri PNRR
  • Medicul de familie îți poate prescrie analizele în afara plafonului laboratoarelor

Știi că statul îți decontează un set de analize în fiecare an, pentru care trebuie să ai trimitere de la medicul de familie. Ce ar trebui să fie atât de simplu, se transformă pentru mulți dintre noi o mare bătaie de cap. Iar analize gratuite poți face doar câteva zile pe lună, cât are laboratorul plafon. De la 1 iulie, dacă ai peste 40 de ani, lucrurile se schimbă.

„Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analize de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive, să aibă access la acele analize”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Tot pentru prevenție, pentru un acces mai ușor la investigațiile de bază, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

„Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Bogdan Nicolae a vorbit cu ministrul Ioana Mihăilă despre schimbările din sistemul de sănătate, cele pe termen scurt, dar despre strategia pe termen lung pentru sănătatea ta. Poți urmări tot interviul la „InSecuritate” joi seara, de la ora 23, pe Aleph News.