- Viața este mai scurtă și sănătatea localnicilor este mult mai șubredă în orașele cu o poluare mare.
- Un studiu făcut de Universitatea din Chicago arată că particulele fine pot fi mult mai periculoase decât alcoolul.
- Datele arată că Europa de Est respiră mai mult aer poluat decât occidentalii și asta înseamnă o viață mai scurtă cu 7 luni.
Românii trăiesc cu un an mai puțin din cauza poluării aerului din marile orașe, iar timișorenii sunt cei mai afectați. Ultimele studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății demonstrează și faptul că aerul contaminat poate fi mai dăunător decât fumatul.
Advertisment
Un studiu făcut de Universitatea din Chicago arată că particulele fine pot fi mult mai periculoase decât alcoolul, fumatul sau alte substanțe de consum. OMS a descoperit că peste o treime din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de particulele fine in suspensie din aerul orașelor. Același lucru se spune și despre incidența a 34% din accidentele vasculare cerebrale și 27% din bolile de inimă sunt asociate cu poluarea aerului.
Dacă orașele ar respecta pragul stabilit de OMS privind expunerea la particule fine ar crește speranța de viață globală cu 2,3 ani. Estimarea a fost făcută pe baza datelor colectate în 2021.
Recomandări
Țara noastră apare cu 15 micrograme pe metru cub de particule fine, iar baremul OMS de 3 ori mai mic le-ar prelungi viața românilor cu 1 an. Datele din 2021 stabilesc cea mai mare poluare la Timișoara, cu 22 de micrograme de particule pe metru cub, iar coborârea la 5 micrograme ar prelungi viața timișorenilor cu 1 an și 8 luni, potrivit studiului făcut la Chicago.
Datele arată că Europa de Est respiră mai mult aer poluat decât occidentalii și asta înseamnă o viață mai scurtă cu 7 luni. Bosnia – Herțegovina este cea mai poluată țară din Europa, unde oamenii pierd 1,8 ani din viață.
Situația este mult mai dramatică în special în sud-estul Asiei. Șase țări absorb trei sferturi din impactul poluării aerului în lume și este vorba de Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia.
New Delhi rămâne cea mai poluată metropolă din lume, cu o rată medie anuală a particulelor fine de peste 126,5 μg/m3. OMS recomanda doar 5. China, pe de altă parte, a redus poluarea medie cu 42,3% între 2013 și 2021, dar și așa baremul recomandat este depășit de 6 ori.
În timp ce Fondul Global cheltuiește 3,7 miliarde EUR pentru combaterea HIV, tuberculozei sau malariei, nu există un astfel de plan internațional de combatere a poluării aerului mai ales in Africa.
Citește și:
- Comisia Europeană ar putea fi de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii
- Poți vedea Superluna Albastră cu cel mai mare telescop portabil din București. Astroshow la Promenada Mall
- Barcelona, cel mai bun oraș ca să lucrezi în vacanță. Unde mergi ca să te distrezi, dar să și muncești
Partenerii noștri