- Un bărbat în vârstă de 77 de ani cu o formă uşoară de COVID-19 a fost diagnosticat cu o afecţiune despre care se crede că reprezintă o premieră mondială, „sindromul anal neliniştit”.
- Disconfortul său era ameliorat de exerciţii fizice precum mersul pe jos, alergatul sau jocurile video care necesitau mişcare, în timp ce statul pe scaun îi agrava simptomele.
- Potrivit raportului din BMC Infectious Diseases, există dovezi că boala COVID-19 poate avea „răspândire neuronală”, ceea ce ar duce la sindromul picioarelor neliniştite.
Cazul a fost prezentat de medicul Itaru Nakamura în BMC Infectious Diseases. Pacientul este un bărbat în vârstă de 77 de ani din Japonia care a fost internat la Spitalul Universităţii Medicale din Tokyo după ce a fost testat pozitiv la virusul SARS-CoV-2.
Advertisment
Acesta a răspuns bine la tratament şi a fost externat după câteva săptămâni, dar la scurt timp a dezvoltat simptome alarmante. El a început să resimtă un „disconfort anal profund” la aproximativ 10 centimetri deasupra perineului, ceea ce i-a provocat un „impuls esenţial de a se mişca”, potrivit News.com.
Disconfortul său era ameliorat de exerciţii fizice precum mersul pe jos, alergatul sau jocurile video care necesitau mişcare, în timp ce statul pe scaun îi agrava simptomele.
Care ar putea fi cauzele
Bărbatul a fost supus unei colonoscopii, care a relevat hemoroizi interni „fără alte leziuni rectale”. Toate celelalte teste nu au relevat nicio anomalie, iar bărbatul nu avea antecedente familiale de sindromul picioarelor neliniştite.
Potrivit raportului din BMC Infectious Diseases, există dovezi că boala COVID-19 poate avea „răspândire neuronală”, ceea ce ar duce la sindromul picioarelor neliniştite.
Recomandări
În timp ce medicii care l-au tratat pe bărbat cred că „sindromul anal neliniştit” este o variantă a sindromului picioarelor neliniştite, acesta nu a fost publicat anterior ca fiind legat de COVID-19, ceea ce face ca acest caz să fie o potenţială premieră mondială.
Raportul a enumerat, de asemenea, alte efecte secundare posibile, dar puţin cunoscute, ale COVID-19, din cauza faptului că virusul „se poate răspândi în sistemul nervos central prin mai multe căi potenţiale, inclusiv diseminarea hematogenă şi distrugerea bulbului olfactiv”.
Partenerii noștri