• Cele 10.000 de vaccinuri, donate de SUA, vor fi utilizate pentru a combate o nouă variantă periculoasă a virusului.
  • Mpox este o infecție potențial mortală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi.
  • La 14 august, OMS a declarat o urgență de sănătate globală.

Primul lot de vaccinuri mpox din Africa va ajunge în sfârșit pe continent în această săptămână, la câteva săptămâni după ce au fost puse la dispoziție în alte părți ale lumii.

Cele 10.000 de vaccinuri, donate de SUA, vor fi utilizate pentru a combate o nouă variantă periculoasă a virusului, cunoscut anterior sub numele de monkeypox, după ce un focar din 2022 a declanșat o alarmă globală, scrie The Guardian.

Vaccinurile au fost deja puse la dispoziție în peste 70 de țări din afara Africii, iar eșecul de a furniza până acum pe continent vaccinuri anti-mpox arată probleme îngrijorătoare în modul în care agențiile internaționale tratează urgențele de sănătate la nivel mondial, au avertizat săptămâna trecută oficiali medicali și oameni de știință.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Aceștia spun că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut nevoie de această lună pentru a demara oficial procesul necesar pentru a oferi țărilor africane acces facil la cantități mari de vaccinuri prin intermediul agențiilor internaționale – în ciuda faptului că boala afectează oamenii de acolo de zeci de ani. Acest proces ar fi putut începe cu ani în urmă, au declarat aceștia pentru Reuters.

Mpox este o infecție potențial mortală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi și se răspândește prin contact fizic apropiat. La 14 august, OMS a declarat o urgență de sănătate globală după ce noua variantă, cunoscută sub numele de clada Ib, a început să se răspândească din Republica Democrată Congo în țările africane învecinate.

Lunga perioadă de așteptare a aprobării OMS pentru ca agențiile internaționale să poată cumpăra și distribui vaccinurile a forțat guvernele africane individuale și agenția de sănătate publică a continentului – Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) – să solicite în schimb donații de vaccinuri din partea țărilor bogate.

Citește și