- Potrivit unui raport ORS, în România, aproximativ 60 de tone de plasmă sunt aruncate, anual
- Plasma este folosită la fabricarea mai multor medicamente
- România nu are un protocol pentru ca plasma să ajungă în fabricile de medicamente
În România, zeci de tone de plasmă colectată de la donatorii de sânge este aruncată, arată un raport realizat de Observatorul Român de Sănătate.
Plasma este unul dintre cele mai importante produse din sânge, folosit la fabricarea de medicamente și la tratamentul anti-Covid. Anual, între 20 și 60 de tone de plasmă ajung la gunoi.
TOP ARTICOLE
- Doi muncitori care renovau un apartament în Bacău, ținuți ostatici și omorâți de fostul proprietar al imobilului. VIDEO
- Posibilă epavă antică, descoperită în urma unei anchete DNA. Procurorii verificau un proiect de 750 milioane de euro
- Israel: „Ne pregătim pentru scenariul pesimist, conform căruia va fi necesar să reînnoim vaccinurile la fiecare șase luni”
În Europa, 63% din necesarul de plasmă folosită în industria medicamentelor este colectată. Imunoglobulina este unul dintre cele mai cunoscute medicamente pe bază de plasmă şi au fost perioade lungi când medicament a lipsit de pe piaţă.
Plasma este aruncată pentru că nu avem o legislaţie bine pusă la punct care să reglementeze acest lucru. Dacă ar exista un protocol, atunci plasma nu ar mai fi aruncată şi ar putea ajunge în industria medicamentelor.