• Prof. Dr. Dorel Săndesc: „Vaccinarea într-un ritm cât mai rapid este foarte importantă și apariția unui nou vaccin va permite să creștem ritmul”.
  • Prof. Dr. Dorel Săndesc: „Am văzut pacienți cu forme severe și paralizie. Aceste complicații posibile ale vaccinului apar și datorită bolii”.
  • Prof. Dr. Dorel Săndesc: „Sunt oameni care au făcut boala și apoi nu mai sunt în stare să duca o viață normală, nu mai pot să urce doua etaje”.

Cât de importantă este pentru sistemul sanitar apariția vaccinului Moderna

„Într-adevăr, este important pentru că noi suntem, practic, într-o cursă contra cronometru cu această boală. Vedem că în ultimul timp a apărut o nouă mutație în Marea Britanie. Apoi una în Africa de Sud”, a spus Prof. Dr. Dorel Săndesc.

„Au apărut variante mult mai dăunătoare pentru noi. Ele sunt mai contagioase, dar nu putem exclude niciodată eventualitatea îngrijorătoare că va apărea o mutație sau noi mutații care să facă acest virus mai agresiv și mai letal.

Vaccinarea într-un ritm cât mai rapid este foarte importantă și apariția unui nou vaccin va permite să creștem ritmul pentru că una din limite este numărul de doze pe care îl primește tara noastră săptămânal, circa 150.000 pe săptămână”, a spus Prof. Dr. Dorel Săndesc.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Prof. Dr. Dorel Săndesc: O complicație adăugată de boala acută crește riscul pacientului

Întrebat dacă România va reuși să se mobilizeze să epuizeze dozele de vaccin de la Moderna, Prof. Dr. Dorel Săndesc a răspuns că:

„Este obligatoriu să facem asta. S-a arătat că putem crește la niveluri mult mai mari. Aspectul timpului este foarte important. Vaccinurile au fost create și aprobate într-un termen foarte scurt și există rezerve firești din partea unor oameni.

Oamenii au o rezervă față de posibilele efecte secundare pentru că nu s-a așteptat o perioada mai lunga de evaluare a efectelor după vaccinare. Dar tehnicile foarte moderne ne fac să credem că efectele secundare vor fi minore.

La urma urmei mecanismele unor efecte secundare precum fenomenele autoimune prin care anticorpii anti-covid atacă, aceste fenomene pot să apară și apar și în timpul bolii pentru că mecanismul este același.

Diferența majoră este faptul că la cei care fac boala incidența este mai mare și severitatea mai mare este logic. O complicație adăugată de boala acută crește riscul pacientului”.

Prof. Dr. Dorel Săndesc: „Sunt oameni care au făcut boala și apoi nu mai sunt în stare să duca o viață normală”

„Am văzut pacienți cu forme severe și paralizie. Aceste complicații posibile ale vaccinului apar și datorită bolii, dar boala are o listă înfiorătoare de sechele.

După aceasta boala vedem deja complicații invalidante, ca insuficiența cardiacă, fibroză pulmonara, și efectul lor este deosebit. Am văzut multe cazuri când pacienții, la o lună de la vindecare, au venit cu o complicații precum embolie pulmonară”, a spus Prof. Dr. Dorel Săndesc.

„Infarct enteromezenteric. Sunt oameni care au făcut boala și apoi nu mai sunt în stare să duca o viață normală, nu mai pot să urce doua etaje. Sper ca lumea să înțeleagă utilitatea vaccinului”, a adăugat acesta.