- Este important să abordăm cauza principală a nopților nedormite.
- Obținerea unui somn suficient poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.
- Lipsa somnului poate crește riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.
Un somn bun, odihnitor – este un factor mult subestimat care contribuie la sănătate și boală. Aproape jumătate dintre americani spun că se simt somnoroși în timpul zilei între trei și șapte zile pe săptămână, un semn evident că nu dorm suficient.
Advertisment
Adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte. S-a demonstrat că adulții de peste 65 de ani se trezesc cu aproximativ o oră și jumătate mai devreme și dorm cu o oră mai devreme decât adulții mai tineri. Copiii au nevoie de și mai mult somn decât adulții. Cu fiecare an care trece, obținerea cantității ideale de somn pentru adulți sau copii devine tot mai evazivă.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 28,4% dintre adulții care lucrează au dormit șase ore sau mai puțin pe noapte în 2009, față de 32,6% în 2017-2018. Nu se dispune de cifre pentru 2021-2022, dar este sigur că acestea sunt și mai mari. Interesant este că 45,8% dintre persoanele de culoare, 40,4% dintre indienii americani/nativii din Alaska, 37,5% dintre asiatici, 34,5% dintre hispanici și 33,4% dintre albi au declarat că dorm mai puțin de șapte ore pe noapte – iar femeile au un risc de insomnie pe parcursul vieții cu până la 40% mai mare decât cel al bărbaților.
Recomandări
Efectele benefice ale somnului
Dacă dormiți bine, vă treziți odihnit. Faptul de a fi odihnit vă ajută ca nivelul de energie să se tragă în sus. Atunci când energia este ridicată, faceți față mai ușor provocărilor vieții, fie ele mici sau mari. După o noapte de somn bun, oamenii tind să fie mai răbdători și mai toleranți față de felul enervant al altora. Este mai probabil să fii fericit mai des.
În plus, 40% dintre persoanele cu insomnie sunt afectate de o tulburare de sănătate mintală. Printre acestea se numără depresia, anxietatea și tulburările de panică. Faptul că nu dormiți suficient poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, atacurile de cord și diabetul. Insomnia inițiază un răspuns la stres prin eliberarea de cortizon și adrenalină care fac ca inima să lucreze mai mult.
Răspunsul la stres scade, de asemenea, răspunsul imunitar. Ca urmare, aveți mai multe șanse să vă molipsiți de orice virus care caută o casă nouă, prost păzită, în care să pătrundă. Din același motiv, somnul poate, de asemenea, face ca vaccinurile să fie mai eficiente, ceea ce este, evident, un avantaj.
Atunci când nu dormiți suficient, corpul dumneavoastră produce grelină, un hormon care stimulează apetitul. De asemenea, corpul tău scade producția de leptină, un hormon care îți spune că ești sătul. De asemenea, atunci când nu dormi suficient s-ar putea să nu ai energia necesară pentru a lupta împotriva poftelor de junk food – și se știe bine ce se întâmplă în acest caz.
Somnul a fost asociat cu o mai bună concentrare, o memorie mai bună și o funcție cognitivă mai ridicată, ceea ce vă poate ajuta să aveți succes la locul de muncă sau la școală. Pe de altă parte, lipsa de somn poate fi periculoasă – la propriu. Aveți de două ori mai multe șanse de a avea un accident de mașină atunci când ați dormit doar șase-șapte ore, comparativ cu opt ore complete de somn. Dormiți mai puțin de cinci ore și șansele de a avea un accident se cvadruplează. Acest lucru se datorează faptului că timpul de reacție încetinește mult atunci când creierul tău nu este complet odihnit. Persoanele cu insomnie severă au de șapte ori mai multe șanse de a avea accidente de muncă, iar asistentele care lucrează în ture de 12,5 ore raportează comiterea a de trei ori mai multe erori medicale decât cele care lucrează în ture de opt ore și jumătate.
Partenerii noștri