• Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, au vorbit despre soluțiile pentru gestionarea crizei de paturi ATI COVID.
  • Raed Arafat: „Noi încercăm să controlăm această situație prin creșterea numărului de paturi”.
  • Raed Arafat: „Lucrăm prin detașarea personalului din zonele cu mai puțină presiune în zonele cu mai multă presiune”.
  • Andreea Moldovan: „Am solicitat ajutorul DSP-urilor pentru a identifica spitalele care au nevoie de ajutor”.

Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, au vorbit despre soluțiile aplicate în acest moment pentru gestionarea crizei paturilor din secțiile de Terapie Intensivă COVID.

Raed Arafat a declarat că deși există 4000 de paturi, în total, în secțiile de Terapie Intensivă, acestea nu sunt destinate doar cazurilor COVID.

Arafat a mai spus că una dintre soluții este și detașarea personalului din zonele cu mai puțină presiune în zonele care necesită mai mult ajutor.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Andreea Moldovan a declarat că a solicitat ajutorul DSP-urilor din București și din țară pentru a identifica spitalele care au nevoie de paturi pentru secțiile de ATI COVID.

Raed Arafat: „Totalul de 4000 de paturi ATI nu înseamnă doar COVID, ci și alte cazuri critice”

„Unitățile exterioare, cum sunt containerele de la Elias, de la Spitalul din Brașov, care au paturi de Terapie Intensivă ca în orice secție. Clar că noi încercăm să controlăm această situație prin creșterea numărului de paturi.

S-a întrebat de ce la un moment dat s-a spus că sunt 4000 și ceva de paturi, iar noi acum spunem că sunt 1408 paturi. Este simplu: totalul de 4000 nu înseamnă doar COVID, ci și cazurile celelalte – accidentele rutiere, accidentele vasculare cerebrale, pacienții post-resuscitare, pacienții cu probleme critice în afara COVID-ului. Acești pacienți merg pe aceste paturi.

După discuțiile pe care le-au avut colegii de la Minister, se pot mișca lucrurile astfel încât unele spitale să aloce un număr mai mare de paturi pentru COVID dacă acest lucru este necesar, dar păstrând locuri suficiente pentru cazurile non-COVID. Și asta înseamnă inclusiv ca unele spitale să diminueze, nu să oprească, activitățile elective pentru pacienții care pot să mai aștepte încă un număr zile pentru a găsi locurile pentru cei care au nevoie imediată”, a declarat Raed Arafat.

Andreea Moldovan: „Am solicitat ajutorul DSP-urilor pentru a identifica spitalele care au nevoie de ajutor”

„În acest sens am solicitat ajutorul colegilor de la DPS-uri, pentru a identifica exact spitalele unde astfel de modificări ale numărului de paturi pentru ATI COVID sunt necesare.

Nu au fost spitale care au refuzat, ci au fost discuții și argumente pentru că este foarte important ca fiecare să vină cu un punct de vedere”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Întrebat dacă spitalele au suficient personal pentru a gestiona criza din acest moment, Raed Arafat a răspuns astfel:

„Este foarte bună întrebarea. Noi am detașat deja un număr de rezidenți. Suntem dispuși să detașăm și alt personaj acolo. Lucrăm prin detașarea personalului din zonele cu mai puțină presiune în zonele cu mai multă presiune”.