• Raed Arafat, șeful DSP, a ținut o conferință pe Zoom pentru Aleph News, în care a vorbit despre ultimele măsuri adoptate
  • Conform acestuia, restricțiile de circulație reduc contactul pentru a opri răspândirea virusului
  • Cei care prezintă legimitația de serviciu sau o adeverință nu mai au nevoie de declarație
  • Raed Arafat: „Transportul în comun este riscant, dar nu putem să îl închidem. Dacă închidem transportul, am paralizat un oraș – nu toată lumea are mașină”

Raed Arafat, șeful DSP, a ținut o conferință pe Zoom pentru Aleph News, în care a vorbit despre ultimele măsuri adoptate.

Raed Arafat: „Legitimația de serviciu, adeverința de serviciu sau declarația – oricare dintre cele 3 este bună

Raed Arafat, șef DSP: „De la ora 23:00 până la ora 05:00 este ceea ce s-a stabilit prin hotărâre de guvern. În acest interval nu se poate ieși decât cu anumite excepții: la farmacie, pentru asistență medicală, din motiv profesional, cei pe care îi prinde intervalul respectiv călătorind sau întorcându-se din călătorie – acestea sunt excepțiile.

Legitimația de serviciu, adeverința de serviciu sau declarația – oricare dintre cele 3 este bună. În hotărârea de guvern este clar – este sau, sau. Sunt 3 variante – este una dintre ele și NU toate la un loc.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Restricțiile reduc mobilitatea, reduc contactul. A fost o analiză făcută în Spania și s-a dovedit că într-adevăr, tinerii care nu mai aveau unde să meargă – cluburi sau localuri – își luau berea și mergeau de la o casă la alta. Asta este logica închiderii între 23:00 și 05:00.

Raed Arafat: „Piețele închise pot fi transformate în piețe deschise

Piețele închise a fost decizia să fie închise – piețele în aer liber rămân deschise. Iar piețele închise pot fi transformate în piețe deschise. Tarabele pot fi mutate în spațiul exterior. În final, sunt măsuri care nu s-au luat toate împreună.

Raed Arafat: „Transportul în comun este riscant, dar nu putem să-l închidem”

Am dat exemplul transportului în comun. Este riscant, dar nu putem să îl închidem. Acolo încercăm să găsim alte soluții – telemuncă, muncă la domiciliu, decalarea programului – pentru că dacă am închis transportul public în comun am paralizat un oraș, nu toată lumea are mașină.

La o lună se va face evaluarea și în baza ei, vom vedea care e impactul măsurilor – dacă au fost ok, dacă putem relua unele activități sau, eventual, dacă e nevoie să adăugăm măsuri suplimentare. E important să vedem ce se întâmplă la o lună, să nu ne grăbim să revenim. E muncă de echipă, depinde de fiecare individ.

Raed Arafat: „Încercăm să adaptăm sistemul. Este muncă de echipă să oprim răspândirea virusului

Încercăm să creștem capacitatea, dar clar că fără Resursa Umana suplimentară nu se poate. Unii dintre doctori au și alte activități pe urgențele curente, nu doar pe Covid. Încercăm să adaptăm sistemul. Este muncă de echipă să oprim răspândirea virusului”